Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) vrea sa incarce autoritatile judetene cu institutii, intr-un amplu proces de descentralizare, care va avea loc in 2007. Teatrele, muzeele si celelalte obiective culturale care nu sunt de importanta nationala vor fi trecute din subordinea MCC, in cea a autoritatilor publice, judetene si locale.

Demersul face parte din Strategia pentru descentralizare in domeniul culturii, initiata de MCC si adoptata la 13 noiembrie.

O noua incercare, dupa un esec

In perioada 2002-2003 s-a mai incercat o descentralizare, dar autoritatile locale nu au fost pregatite sa faca fata noilor provocari administrative. Virgil Nitulescu, consilier personal al ministrului culturii si cultelor pe probleme de patrimoniu cultural national, a declarat pentru Adevarul ca "se va trece la procesul de descentralizare, in masura in care acest lucru va fi posibil, cu acordul autoritatilor locale.

In cazul in care acestea nu prezinta garantii suficiente pentru mentinerea institutiilor, cel putin la nivelul la care sunt sustinute de minister, atunci nu se va face trecerea. in 2002-2003, autoritatile locale n-au fost intrebate, pur si simplu s-au trezit cu institutii in subordinea lor, fara sa fie deloc pregatite sa le sustina. in 2007, sper ca vor intelege ca institutiile le sunt mai apropiate lor decat autoritatilor de la Bucuresti si ar trebui sa fie in primul rand mandre ca le au acolo, pentru ca reprezinta mult mai bine specificul local decat cel national".

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.