Averea va arata cum au unii confort pe banii tuturor

Saracia si facturile mari la intretinere i-au determinat pe romani sa fie "inventivi" si sa plateasca altii pentru confortul lor. Radu Opaina, directorul Federatiei Asociatiilor de Proprietari (FAPR), va prezinta cateva metode prin care unii dintre romani consuma la bloc mai mult decat ceilalti, dar costurile se impart la toti locatarii.

1. Caldura. Proprietarii care au repartitoare isi inchid caloriferele. Dar nu stau in frig pentru ca se incalzesc cu gazele

Pentru ca au fost debransati, mama si fiul din imagine se incalzesc la aragaz
naturale de la bucatarii, care sunt contorizate pe bloc si nu pe apartamente.

2. Apa calda. Proprietarii nu folosesc apa calda de la robinet, dar pentru a obtine apa calda incalzesc apa rece cu gazele de la bucatarie.

3. Acte ilegale. Abuzurile functionarilor publici din primarii care, la presiunea celor certati cu legea, emit adrese care contravin legilor, iar aceste adrese, aplicate in asociatii, fac ca unii dintre proprietari sa plateasca pentru ceilalti.

4. Penalizari. Administratorii corupti isi fac propriile gasti de bloc care isi intretin reciproc "interesele". Aceste gasti, numite "sustinatorii administratorului", sunt formate in principal din restantieri rau-platnici carora administratorii le mai "taie din cand in cand din restante" sau le anuleaza penalizarile contra unor favoruri financiare.

5. Furturi din spatiile comune. Unii proprietari mai fura urmatoarele: energie electrica din bransamentul blocului prin peretii din apartamente pe unde trec cablurile comune, apa prin ocolirea contorului din apartament, becuri de pe holurile blocului, oglinzi sau panouri de comanda din lifturi, calorifere din spatiile comune, usi sau geamuri de la uscatorie, tomberoane de gunoi. Mai multe informatii despre combaterea furturilor obtineti la sediul FAPR din str. Sfintii Apostoli, nr. 44, Bucuresti.

Radu Opaina raspunde cititorilor Averea!

Radu Opaina , directorul FARP, va raspunde cititorilor Averea. Daca aveti probleme cu administratorul sau alte neintelegeri in asociatia de proprietari, scrieti-ne pe adresa str. Fabrica de Glucoza, nr. 21, sector 2, Bucuresti. Problemele de interes comun, precum si raspunsurile lui Radu Opaina vor fi publicate in fiecare editie de luni a cotidianului Averea.

Ilegalitati ale administratorilor

- Unii dintre administratori si presedinti sunt "subventionati" la caldura de ceilalti proprietari. Firmele care citesc repartitoarele si calculeaza costul caldurii pe apartamente le-au montat gratis repartitoare si robineti si apoi, pentru caldura lor, in fiecare luna de iarna, le aplica asa zisi "coeficienti de co-rectie" de 15-20-30%. Adica le scad costul caldurii si ii incarca pe ceilalti. Se poate verifica mergand la firma si cerand angajatilor sa le arate pe calculator programul de calcul pentru blocul si persoanele in cauza.

- De asemenea, unii administratori isi fac aprovizionarea sau fac cheltuieli personale din banii asociatiei. Daca presedintele, cenzorul sau unii dintre proprietari se prind, administratorul ii corupe si pe acestia aplicandu-le diverse scaderi la intretinere (le scade cate o persoana sau doua la plata).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.