Ieri, ne-a fost prezentat un studiu efectuat in perioada 28 octombrie - 15 noiembrie 2006, in cadrul Campaniei „Vreau Paine Curata”, in Municipiul Bucuresti. S-a urmarit consumul de produse de morarit si panificatie.

S-a demonstrat ca un bucurestean consuma, in medie, 313 gr de paine pe zi, adica 0,91 paini pe zi si 114 Kg pe an. Consumul mediu pe gospodarie este de 2,47 paini, adica aproximativ 855 gr/zi, la un numar mediu in gospodarie de 2,74 persoane.

Diferentele fata de mediile oficiale (Institutul National de Statistica raporteaza un consum de 24 kg de paine /locuitor/an) pot reprezenta cantitatile de paine produsa care nu se declara, dar se vinde la "negru".
In ceea ce priveste gradul de informare, cu privire la drepturile pe care le au consumatorii, reiese ca exista destul de multa confuzie. Bucurestenii ar alege sa protesteze direct in locul unde au avut probleme, adica la magazin. Din cei 48,1% care au spus ca au avut probleme, trei sferturi nu au apelat la sprijinul unei organizatii de specialitate.

In ceea ce priveste produsele de panificatie, un total de 61,1% din bucuresteni considera ca au avut mai mult sau mai putin probleme cu painea (de la foarte rar la foarte des), insa mai mult de jumatate spun ca nu au informatii despre drepturilor lor in calitate de consumatori de paine/produse panificatie.

Din acelasi, sondaj a reiesit ca oamenii ar accepeta in general o crestere a pretului piinii, dar cer in egala masura o crestre a cantitatii painii cumparate.

Exista o "nisa" de consumatori care solicita schimbari precise in compozitie, ambalare etc, acestia fiind si consumatorii mai atenti, precauti.

Campania "Vreau Paine Curata" se desfasoara la nivelul intregii tari, in perioada septembrie 2006 - iulie 2008.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.