La nivel european, o persoana din cinci are nevoie de tratament impotriva durerii persistente.

Sub forma de plasture, singurul medicament impotriva durerii a fost lansat in Romania. Este vorba despre Durogestic, produs de catre divizia medicala a John-son&Johnson.

Medicamentul face parte din clasa opioidelor, este disponibil numai pe baza de reteta, fiind indicat pentru pacientii cu boli cronice: dureri lombare, osteoartrita, artrita reumatoida, cancer si durerea neuropatica. Substanta activa, fentanil, este un opioid sintetic utilizat la nivel mondial in tratamentul durerii, iar structura sa chimica permite absorbtia usoara la nivelul cutanat.

Un european din cinci are dureri cumplite

Durerea cronica este una dintre problemele medicale care nu beneficiaza de recunoasterea si de tratamentele adecvate, sustine Ostin Cos-tel Mungiu, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, citat de NewsIn.

El a adaugat ca durerea cronica este o problema bio-psiho-sociala complexa, definita de asociatia internationala pentru studierea sa ca "o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu afectiuni curente sau potentiale ale tesuturilor". "Durerea cronica dureaza mai mult decit cea acuta sau peste perioada obisnuita de vindecare, uneori mai mult de o luna, si poate continua la nesfirsit, devenind o boala in sine", a mai spus profesorul Mungiu.

Primul studiu pe scara larga in domeniu a descoperit ca 20% dintre europeni traiesc cu dureri cumplite si practic 50% dintre adultii din Europa sint afectati de unul sau mai multe tipuri de durere, dintre care cea cronica este o problema serioasa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.