Actorul Philippe Noiret, legenda a cinematografiei franceze, a plecat dintre noi la varsta de 76 de ani. Noiret a murit in urma unei maladii cronice de care suferea de ceva timp. Un reper pentru orice cineast, acesta a lasat in urma sa roluri in aproximativ 125 de filme si nenumarate piese de teatru.

"Cand ma gandesc la mine vad pe cineva care si-a facut asa cum trebuie meseria de artist. Pana acum am facut si filme mai grele, nu foarte multe; am facut filme nu foarte exigente, cateva. si totusi, media nu arata prea rau: sunt un actor popular si eu ma impac foarte bine cu aceasta idee", a declarat Phillipe Noiret intr-un interviu citat de France Presse.

Actorul francez a fost unul dintre cele mai sonore nume din cinematografia franceza a secolului trecut. Alaturi de nume ca Alain Delon sau Catherine Deneuve, Noiret a scris multe pagini in cartea de istorie a filmului francez. A debutat pe scena teatrului fiind angajat in 1953 la Teatrul National Popular. Pentru asta a trebuit sa-i multumeasca lui Gerard Philipe. Pe marile ecrane, primul rol l-a avut in 1956, iar ultima aparitie a fost prilejuita de filmul "Edy" in 2004.

A intruchipat personaje din cele mai diverse. A fost rege, dar si spadasin, judecator, infractor, romantic incurabil, poet, politist, gangster. in tinerete, Noiret era un tip plin de umor, un gentleman desavarsit, dar si un cuceritor, putin prea ironic uneori, dar cu adevarat indragostit de pelicula si munca sa. Printre filmele unde si-a lasat amprenta inconfundabila se numara: "Amorurile celebre ale lui Michel Boisrond", "Lady L", semnat de Peter Ustinov, "Viata la castel", in regia lui Jean-Paul Rappeneau, "Marea crapelnita", in regia lui Marco Ferreri, si "Cinema Paradiso", de Giuseppe Tornatore.

Noiret a impartit pelicula cu actori cel putin la fel de celebrii cum ar fi Catherine Deneuve, Romy Schneider si Simone Signoret. Pentru cateva din rolurile sale, artistul francez a primit drept recompensa doua premii Cesar pentru rolul din "Pusca veche" (1976), in regia lui Robert Enrico, si pentru cel din "Viata si nimic altceva" (1990), regizat de Bertrand Tavernier.

Presedintele francez, Jacques Chirac, l-a omaginat pe marele actor, exprimandu-si regretul si tristetea cauzata de disparitia sa. "O data cu el ne-a parasit un gigant, un maestru al scenei si al marelui ecran, una dintre figurile cele mai marcante ale teatrului si cinematografiei", a spus presedintele Frantei la aflarea vestii despre moartea lui Noiret.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.