Agentii de turism anticipeaza in acest an incasari record din vinzarea pachetelor turistice pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. Destinatiile externe cunosc o crestere impresionanta.

Tot mai multi romani se pregatesc sa petreaca sarbatorile de iarna departe de casa. Conform reprezentantilor agentiilor de turism, vinzarile au crescut atit la pachetele pentru destinatiile interne, cit si la vacantele in strainatate. Interesant este faptul ca a crescut si numarul celor care petrec Craciunul in alta parte decit acasa. In cazul Revelionului, turistii opteaza pentru statiuni din tara, destinatii din strainatate si pensiuni. De Craciun insa, cei mai multi se orienteaza spre pensiuni.

Bani multi

De sarbatori, romanii sint dispusi sa cheltuiasca zeci de milioane de euro pentru a nu sta acasa. "Incasarile agentiilor s-au ridicat de sarbatori, anul trecut, la circa 25 de milioane de euro pe turism intern si sapte milioane de euro pe outgoing. Anul acesta, estimam o crestere totala a incasarilor de circa 15%", considera purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Traian Badulescu, citat de agentia Mediafax.

Un calcul simplu arata ca operatorii se asteapta sa vinda in aceasta perioada vacante in valoare de aproape 37 de milioane de euro. Anul trecut, conform estimarilor reprezentantului ANAT, aproximativ 115.000 de turisti romani au petrecut sarbatorile departe de casa. Procentual, se asteapta o crestere consistenta pe segmentul excursiilor externe, insa in ceea ce priveste numarul turistilor, destinatiile interne detin suprematia.

Cerere interna

Cea mai mare parte dintre romanii care petrec sarbatorile de iarna in alta parte decit acasa prefera destinatiile interne, cele mai solicitate fiind sejururile de patru-cinci nopti in statiuni montane de pe Valea Prahovei sau in Poiana Brasov. "Anul trecut, aproximativ 100.000 de romani au petrecut Craciunul si Revelionul in diferite destinatii din tara. Anul acesta estimam o crestere de 5%", a mai spus Traian Badulescu, citat de Mediafax. Si pensiunile din zonele Bran-Moeciu, Maramures sau Bucovina se vor umple in perioada sarbatorilor. De altfel, oficialii ANTREC estimau pentru multe zone un grad de ocupare de 100%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.