Posesorii de automobile vor plati asigurari mai mari de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2007, politele RCA s-ar putea scumpi cu circa 40% pentru persoanele fizice si pana la 70% pentru companii. Scumpirea este cauzata in mare masura de contopirea politei de asigurare auto obligatorie cu asa-numita carte verde - asigurarea necesara pana acum pentru calatoriile in spatiul Uniunii Europene.

Masura coincide cu liberalizarea totala a pietei asigurarilor din Romania.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor spun ca de la 1 ianuarie, pe baza asigurarii de raspundere auto obligatorie, toti soferii din Romania vor putea circula in spatiul comunitar fara a mai plati, ca pana acum, asa-numita carte verde.

Cum se justifica insa scumpirea pentru multi dintre proprietarii de automobile din Romania care nu intentioneaza sa calatoreasca in afara tarii?

Daca nu s-ar fi aplicat aceasta regula generala, exista riscul ca persoane neasigurate sa patrunda in spatiul altor state, sa provoace daune si, in consecinta, sa afecteze interesul public si persoanele participante la trafic

Purtatoarea de cuvant a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Mirela Antohi a explicat la BBC ca apartenenta la Uniunea Europeana presupune libera circulatie a persoanelor pe intregul teritoriu comunitar si ca trebuie eliminata posibilitatea ca aceia care calatoresc in acest spatiu sa nu aiba asigurare.

Despre scumpirea propriu-zisa, Mirela Antohi spune ca este cauzata doar indirect de cumularea cartii verzi cu asigurarea auto obligatorie. Dar odata cu aderarea, spune ea, cresc de circa 10 ori primele de asigurare, adica sumele platite de companiile de asigurari in caz de accident.

Mirela Antohi spune ca de la 1 ianuarie cele 15 companii care activeaza pe piata asigurarilor auto obligatorii nu vor mai fi obligate sa tina seama de vreun plafon de pret - acesta fiind stabilit exclusiv de legea cererii si a ofertei.

Reprezentanta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor s-a ferit sa ofere o estimare a cresterilor de pret pentru politele RCA, dar estimari neoficiale arata ca pentru un motor de putere mica cum este cel al Daciei Logan de pilda, costul RCA variaza in functie de compania de asigurari de la 185 la 252 de lei noi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.