In prag de iarna, reabilitarea termica a apartamentelor din blocurile "comuniste" este luata in calcul de tot mai multi proprietari. Izolarea termica a unui apartament cu trei camere costa aproximativ 3.000 de euro. Cine se inscrie in programul de reabilitare termica derulat de catre autoritati plateste doar 1.000 de euro.

Confortul termic din apartamentele vechi lasa de dorit in multe din blocurile construite inainte de 1990 din Bucuresti si din alte orase mari. Din acest motiv, imbunatatirea conditiilor din locuinta, de la placarea peretilor exteriori cu polistiren pana la schimbarea tamplariei si refacerea terasei devine o necesitate.

Cu aceste investitii, factura la incalzire se reduce, in medie, cu 40%. "Este o interventie necesara, mai ales ca majoritatea blocurilor au fost construite dupa vechile normative, care nu faceau referire la conditiile de confort termic, obligatorii in acest moment. In plus, clima s-a schimbat semnificativ in ultimii 40 de ani, ceea ce obliga proprietarii sa ia masurile care se impun", a declarat, pentru Adevarul, Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Investitiile nu trebuie suportate integral de catre proprietar, care plateste numai o treime din valoarea totala a reabilitarii. Mai raman doua treimi, care sunt impartite in mod egal intre bugetul primariei si cel de stat, in cadrul programului national de reabilitare termica a cladirilor multietajate. "Proprietarii de locuinte din Romania se pot considera norocosi pentru ca in Europa nu se acorda asemenea subventii de la buget. Doar in Ungaria exista aceasta facilitate, insa nivelul sprijinului acordat este mult mai mic fata de ce exista la noi", precizeaza Adriana Iftime.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.