Ministrul Finantelor si cel al invatamantului au anuntat inaintea dezbaterilor la bugetul pe 2007, ca Guvernul a fost de acord cu amendamentul pentru majorarea salariilor cu 22%, prin transferarea a 420 de milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii.

"Capacitatea de convingere a sindicatelor a contat in schimbarea pozitiei Guvernului. Am analizat efectele in plan macroeconomic dar si avantajele tot din punct de vedere macroeconomic daca luam in consideratie ca invatamantul este important. Vor fi niste probleme in plan economic, dar pe care le vom depasi avand o politica bugetara mai stransa. Este ultima cedare a Guvernului pe linia politicii salariale", a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit NewsIn.

Plenul Parlamentului urmeaza sa voteze amendamentul referitor la bugetul Educatiei. Premierul Tariceanu le-a cerut, miercuri, sindicalistilor din educatie sa dea dovada de responsabilitate si sa recunoasca eforturile facute de Executiv pentru sustinerea sistemului de invatamant, ca raspuns la initiativa sindicalistilor de a strange semnaturi pentru demiterea Guvernului.

"Fata de ministrul invatamantului sau fata de Guvern, eu cred ca sindicatele din invatamant ar trebui sa dea dovada de o minima responsabilitate si sa recunoasca ca actualul Guvern a facut cele mai mari eforturi pentru imbunatatirea sistemului de educatie, din 1990 incoace", le-a transmis premierul sindicalistilor.

Federatia Spiru Haret a anuntat, miercuri, ca strange semnaturi pentru demiterea cabinetului Tariceanu, fara a fi insa sustinuta de celelalte federatii, care vor insa demiterea ministrului educatiei, Mihail Hardau. Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) au anuntat de saptamana trecuta intentia de a declansa greva japoneza, ca au inceput sa stranga semnaturi pentru demiterea lui Mihail Hardau si au atras atentia ca se consulta in paralel cu membrii de sindicat privind boicotarea tezei unice si a exemenelor nationale care vor avea loc anul viitor.

Amendamentul de transferare a 420 de milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii a fost votat in Comisia de invatamant, insa respins in comisiile reunite de buget finante cu 18 voturi pentru respingere si 14 impotriva. Desi initial, la comisia de invatamant ministrul educatiei Mihail Hardau a fost de acord cu acest amendament, ulterior la comisiile de finante Hardau a declarat ca nu este de acord cu aprobarea acestui amendament.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.