Reprezentantii sindicatelor din invatamant vor solicita demisia intregului guvern, in principal a premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu. Anuntul a fost facut ieri de catre presedintii sindicatelor din invatamant.

Decizia federatiilor sindicale vine in urma modificarilor aduse de guvern la legea invatamantului, printr-o Ordonanta de urgenta, care au vizat amanarea alocarii a sase procente din PIB educatiei pentru anul 2008 si care sunt considerate de profesori drept abuzive.

Potrivit sindicalistilor, toate actele normative emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii fara consultarea partenerilor sociali vor fi lovite de nulitate si vor fi atacate in instantele romanesti si internationale. "Guvernul este unul iresponsabil, intolerabil si care nu arata decat dispret fata de interesele unui domeniu de activitate de care ei s-au folosit in campania electorala", a acuzat liderul federatiei "Spiru Haret".

Gheorghe Isvoranu s-a aratat nemultumit de activitatea parlamentului, pe care l-a caracterizat drept "o unealta in mana executivului". El a anuntat ca sindicatele vor continua referendumul de blocare a anului scolar. "Noi nu mai putem sa fim partasi la acest simulacru. Hardau se foloseste de noi in comisiile de dialog social, in comisii paritare, in alte forme institutionalizate de dialog social", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.

Cornea l-a acuzat pe ministrul educatiei ca "invoca si, pur si simplu, legitimeaza, acte total antisociale si antidemocratice".De asemenea, sindicatele din educatie vor ataca in instantele nationale si internationale toate actele normative pe care MEdC le va emite in perioada urmatoare. Aurel Cornea a apreciat ca, prin ultimele decizii luate, acest guvern demonstreaza ca este unul care dicteaza si nu discuta, este un guvern arogant, in care invatamantul si salariatii din invatamant sunt buni numai in campania electorala.

Cu jalba-n protap la UE

Presedintele FSI "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a anuntat ca o delegatie a celor patru federatii sindicale din invatamant va solicita o audienta comisarului european pentru educatie, Jan Figel. "Va trebui sa-i aducem cu picioarele pe pamant si sa refuzam ca in Romania sa dicteze bunul plac si reminiscentele apucaturilor dictatoriale de tip comunist", a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea. Pe de alta parte, Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater", a declarat ca sindicatul pe care il conduce nu se implica in strangerea de semnaturi pentru demiterea guvernului sau a ministrului Hardau.

De asemenea, profesorii din intreaga tara vor intra de azi in greva japoneza, pana cand in parlament va fi discutat amendamentul la legea bugetului pe 2007, care prevede acordarea unei majorari salariale pentru cadrele didactice de 22 la suta, superioara celei propuse de guvern, de 18,7 la suta. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, i-a dat o replica ministrului Hardau: "Acesta spunea ca astepta de la sindicate felicitari si o coronita pentru ce a facut, insa noi credem ca ii trebuie una cu tepi. Pe de alta parte, s-a pomenit si despre atitudinea senatorului liberal Varujan Vosganian, care a amenintat ca profesorii contestatari vor face puscarie pentru actiunile lor. Cornea este de parere ca, prin aceste amenintari, Vosganian da dovada de un comportament de tip dictatorial si comunist.

Replica premierului

In replica, premierul Calin Popescu Tariceanu le cere sindicalistilor sa dea dovada de responsabilitate si sa recunoasca ca guvernul a facut cele mai mari eforturi din ultimii 16 ani pentru imbunatatirea sistemului.

Premierul a apreciat ca "au fost facute cele mai mari eforturi de investitii, pentru a majora salariile intr-o masura extrem de consistenta si mai mult decat orice alta categorie de salariati bugetari. Avem cea mai mare deschidere si ne-am indeplinit obligatii pe care cei dinainte nu si le-au indeplinit, le-am platit salariile si drepturile salariale din perioada 2001-2004. Toate angajamentele ni le-am indeplinit si avem cel mai mare buget alocat educatiei. Ne-am angajat prin programul de guvernare sa ducem bugetul alocat al educatiei la 6%. Suntem in anul 2006 si pana la finele mandatului vom duce acest buget la nivelul de 6%. Cei care-si imagineaza ca majorarile de buget se vor duce mai degraba in salarii, se insala".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.