Editia din acest an a Tirgului "Gaudeamus" s-a deschis ieri in pavilionul central de la Romexpo, iar publicul, in special cel tinar, si-a facut deja simtita prezenta. La ora 11.00, Hervé Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a participat la festivitatea cu care a debutat tirgul: francofonia este, anul acesta, invitatul special. Impresia generala a participantilor este ca pietei de carte din Romania ii merge din ce in ce mai bine. Vinzarile cresc de la an la an, editurile mari si-au marit suprafetele de expunere fata de anii precedenti, iar pronosticurile sint aproape unanim optimiste.

"Mai multa lume decit anul trecut"

"E foarte multa lume, n-am avut probleme cu organizarea si avem asteptari mari, pentru ca avem foarte multe lansari, trei colectii noi si doua serii noi de autor, dedicate lui Mihai Sora si Eric-Emmanuel Schmitt", ne-a declarat Cristina Argintaru, ofiter de relatii publice la Humanitas. "Sper ca vinzarile sa le depaseasca pe cele de anul trecut, dar asta se va vedea la sfirsitul saptaminii, cind este cea mai mare afluenta la tirg", a mai spus Argintaru.

La rindul sau, Lucian Pricop, director editorial la Paralela 45, constata ieri, la ora prinzului, ca "e mai multa lume decit anul trecut" si isi exprima speranta ca "se va afla despre cele 70 de titluri noi pe care le-am scos". Printre acestea se numara ultimele aparitii din colectia "Fictiune fara frontiere" (Viktor Erofeev, John Updike, Boris Strugatki), "Dictionarul biografic al literaturii romane" sau ultimele carti din colectia "Ora de lectura", coordonata de Mihai Sora.

20.000 de volume de la Polirom

La Polirom, prognozele optimiste nu mai surprind. "Nu ne-am pregatit in mod special pentru tirg", declara Oana Boca, ofiter de relatii publice la editura care vine cu cele mai multe noutati anul acesta si care si-a dublat spatiul de expunere fata de editia de anul trecut. Venind la tirg cu 400 de titluri si 20.000 de volume, cei de la Polirom spun ca sint siguri ca vor vinde mai mult decit anul trecut. Editura Curtea Veche iese in fata cu volumul "Ma numesc rosu", pentru care Orhan Pamuk a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Literatura.

"Asteptam ca vinzarile sa creasca de doua ori fata de anul trecut", spune Dan Mereanu, directorul de imagine al editurii. "'Gaudeamus>> este pentru noi si o oportunitate de a lansa si discuta noi proiecte: am avut, de exemplu, ideea de a organiza un alt tirg in preajma Craciunului, care sa continue, intr-un fel, si in ianuarie", a spus Mereanu, explicind ca intentia celor de la Curtea Veche este de a face aceasta propunere Asociatiei Editorilor din Romania (AER).