Doi din trei oameni de stiinta romani sint mai cunoscuti in afara granitelor decit la noi in tara. Acolo au gasit conditiile optime pentru a se afirma: intre 1.000 si 3.000 de euro pe luna pentru un cercetator, comparativ cu 400 in Romania.

Cercetatorii autohtoni stabiliti prin universitati si laboratoare straine nu sint de neglijat nici ca numar, nici ca nume. "Doua treimi dintre romanii recunoscuti international lucreaza in laboratoarele si institutele din strainatate", afirma Razvan Florian, directorul asociatiei Ad-Astra a cercetatorilor romani. Calea spre un post stabil in Occident e pavata de peste cinci ani de sacrificii si de o strategie bine pusa la punct, iar norocul nu are ce cauta in schema, declara pentru "Cotidianul" cei care si-au facut loc in stiinta de top.

Costurile emigrarii

"Un doctorand roman integrat in sistemul educational occidental cistiga circa 1.000 de euro, iar pentru un program postdoctoral vorbim despre sume ce ajung la 3.000 de euro, in vreme ce un tinar doctor in stiinte cistiga in cercetarea romaneasca 400 de euro", adauga Razvan Florian. 90% dintre cercetatorii emigrati afirma ca s-ar intoarce in Romania doar cu conditia maririi finantarilor pentru cercetare, conform unui studiu publicat anul trecut de Ad-Astra.

Pe de alta parte, emigrarea presupune sacrificii deloc de neglijat. "Mutarea intr-o tara straina in conditii financiare relativ modeste poate duce la destramarea casniciei - am divortat la trei ani dupa mutarea in SUA. Succesul profesional cere 60-70 de ore de munca pe saptamina pentru perioade inde-lungate. Asadar, adio hobby-uri si divertisment", avertizeaza insa amatorii profesorul Tudor Oprea (foto) de la University of New Mexico School of Medicine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.