Sarbatorile de iarna ridica substantial veniturile agentiilor de turism

Pentru agentiile de turism autohtone, Sarbatorile de iarna reprezinta un prilej excelent pentru rotunjirea veniturilor.

Astfel, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, in urma vanzarii pachetelor turistice pentru Craciun si Revelion, volumul total al incasarilor prestatorilor de astfel de servicii se va cifra la 50 de milioane de euro. "Pentru toata perioada Sarbatorilor de iarna, estimam venituri de circa 50 de milioane de euro, atat intern, cat si extern", ne-a declarat consilierul de presa ANAT, Traian Badulescu.

Desi mai scump, turismul intern este inca solicitat

In ciuda faptului ca tarifele unor pachete turistice interne pentru Revelionul 2006- 2007 sunt mai ridicate decat cele ale unor pachete turistice in strainatate, cererea pentru petrecerea Revelionului intr-o statiune montana din Romania se mentine ridicata fata de cea pentru turismul extern.

Astfel, tariful unui pachet turistic pentru Revelion in Poiana Brasov, unde pachetele turistice sunt deja epuizate, la o pensiune de cinci stele, pe o perioada de cinci zile, cu mic dejun inclus se ridica la 750 euro/persoana, in timp ce petrecerea Revelionului in Budapesta, intr-un hotel de trei stele, pe o perioada de sase zile, cu mic dejun, costa doar 200 euro/persoana. In acelasi timp, pretul unui pachet pentru petrecerea Revelionului intr-un hotel de cinci stele din Bulgaria, pe o perioada de 4 zile, mic dejun si cina incluse, se ridica la doar 430 euro/ persoana.

Pentru Revelionul 2006- 2007, este estimata vanzarea a circa 100.000 de pachete pentru turismul in tara si 30.000 pentru strainatate, conform datelor furnizate de Traian Badulescu, consilier de presa ANAT.

Crestere de 30% a cererii pentru turism extern

Desi cererea pentru pachetele de turism intern este mai mare, ca nivel de crestere fata de anul precedent, cererea pentru turismul extern inregistreaza o crestere de 30%, iar pachetele de turism intern un avans de doar 5%.
Un pachet pentru un Revelion 2006- 2007 petrecut in Romania costa de la 150 la 600 de euro/persoana/sejur, dar aceste preturi pot urca pana la 1.000 euro.
"Tarifele pentru turism intern variaza intre 150 si 500 de euro de persoana pentru perioada Sarbatorilor, in functie de complexitatea pachetului si de confortul structurii de cazare. Exista insa si pachete turistice cu preturi mai mari, de pana la 1.000 de euro persoana/sejur, in hoteluri din statiuni precum Poiana Brasov sau Predeal", a spus Traian Badulescu.

In ceea ce-i priveste pe romanii care vor sa treaca in anul 2007 pe alte meleaguri, Badulescu spune ca "pentru turismul extern, preturile pornesc de la 200 de euro, Revelion Turcia sau Budapesta, si ajung pana la 3.500 de euro, in Maldive, Mauritius".

Valea Prahovei - cea mai solicitata

Pe partea de turism intern, cea mai mare cerere se inregistreaza pentru Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov si Bran Moeciu.

In strainatate, romanii prefera Austria, pentru schiat, Egipt, Turcia si Grecia, ca destinatii exotice, iar ca orase de vizitat Parisul sau Viena.

Cei ce vor sa ramana in Romania solicita sejururi de 4-5 nopti in zonele montane (Valea Prahovei, Poiana Brasov si Predeal, Campulung Moldovenesc, Borsa) sau pensiuni rurale si turistice (Bran Moeciu, Maramures, Bucovina, Buzau, Apuseni).

Exista posibilitatea combinarii perioadei Sarbatorilor cu o cura balneo-climaterica, iar cei ce aleg aceasta varianta merg in sejururi de 10-12 nopti in statiuni precum Baile Felix, Covasna, Baile Olanesti, Calimanesti-Caciulata.
Pentru turism extern, exista patru tipuri principale de oferte: sejururi in bazinul mediteranean, pachetele turistice fiind operate cu zboruri charter, in Egipt, Grecia, Turcia, Spania, Maroc, vacante de schi in Europa- Austria, Elvetia, Italia, Franta, Slovacia, Bulgaria, calatorii exotice in Dubai, Mauritius, Maldive, Cuba, Brazilia, Mexic sau petrecerea Sarbatorilor de iarna in mari orase europene, precum Viena, Paris, Budapesta, Roma sau Praga.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.