Cand cele trei delegatii ale Targovistei si judetului Dambovita au poposit pe meleagurile portugheze in vederea obtinerii de consultanta pentru accesarea fondurilor structurale U.E. si elaborarea de programe comune menite sa consolideze relatiile de prietenie dintre Dambovita si provincia Santarem, nimeni nu se astepta la surpriza de proportii pe care o pregatisera romanii. Mai ales ca in cadrul Festivalului National de Gastronomie din Portugalia, care a durat 19 zile, autoritatile portugheze au rezervat o zi speciala si judetului Dambovita, din delegatia caruia a facut parte si binecunoscuta interpreta de muzica usoara Alina Mavrodin.

La acest festival, fiecare regiune din Portugalia are o zi rezervata pentru a etala traditiile, obiceiurile si mancarea traditionala specifica zonei, dar organizatorii portughezi au facut o exceptie. Ei au lansat invitatia romanilor de a participa la acest mare eveniment cu o echipa de maestri bucatari (Ioana Moiceanu, Elena Varlan si Florin Alexandru), care au ridicat traditiile culinare romanesti la rang de arta.

Desi aflati la peste 4.000 kilometri de Romania, ei au reusit sa aduca pe mesele portughezilor cele mai bune sarmalute cu mamaliguta, cei mai gustosi carnaciori si mici, cele mai delicioase branzeturi si traditionalul cozonac romanesc. Manifestarea s-a incheiat cu un recital extraordinar sustinut de Alina Mavrodin, care a completat cu mare succes atmosfera specific romaneasca la care a contribuit evolutia Ansamblurilor folclorice "Chindia" si "Ciuleandra" din Dambovita.

Alina Mavrodin a reusit, seara de seara, prin recitalurile sale de exceptie sa patrunda in sufletele portughezilor atat cu muzica romaneasca (majoritatea melodiilor apartineau recentului album "Povesti de dragoste" lansat de curand), dar mai ales cu fadouri si sansonete celebre. Vocea plina de pasiune a umplut de bucurie inimile portughezilor, iar pentru maniera impecabila in care a interpretat fadourile portugheze, Alina Mavrodin a fost aplaudata minute in sir, ridicand sala in picioare la ultimul concert din seara festiva. Si pentru ca surpriza sa capete proportii nebanuite, Alinei Mavrodin i s-a alaturat si guvernatorul Santarem-ului, Paulo Fonseca, duetul romano-portughez interpretand la final celebrul fado "Uma casa portughesa". Radio "Santarem" a realizat special o transmisiune in direct de 20 de minute, in timpul careia indragita artista a fost rugata sa interpreteze inca o data celebrele fadouri portugheze.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.