O ampla retea de intermediari, politisti si civili, care facilitau ilegal, in schimbul unor sume de bani, acordarea de vize de munca, a fost dezintegrata, ieri-dimineata, la Bucuresti. Echipe de ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si procurori de la Parchetul Capitalei au descins la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), la Directia de Cazier si Evidenta Operativa.

Ofiterii DGA au retinut doi ofiteri din cadrul directiei, Florea Iordache si Nicolae Campeanu, cel de-al doilea chiar in momentul in care se pregatea sa iasa din cladirea IGPR, si au perchezitionat biroul acestora. In paralel, au fost efectuate perchezitii la 12 adrese din Capitala si au fost retinute alte sase persoane.

Operatiunea DGA a fost desfasurata in colaborare cu autoritatile spaniole si a fost coordonata direct de ministrul de interne, Vasile Blaga, si de seful IGPR, Dan Fatuloiu. Ofiterii Florea Iordache si Nicolae Campeanu sunt acuzati de trafic
de influenta si luare de mita si sunt banuiti ca ar fi coordonat intreaga activitate infractionala. Anchetatorii au scotocit ieri timp de mai multe ore biroul ofiterilor retinuti. In urma perchezitiei de la IGPR, au fost ridicate mai multe calculatoare si registrede evidenta. Acasa la Florea Iordache au fost gasite chiar caziere in alb.

Ambasada Spaniei a remis aseara un comunicat in care se arata ca asteapta "cu interes" rezultatul anchetei si ca este convinsa ca Politia, DNA-ul si autoritatile judiciare vor actiona cu fermitate pentru a pune capat neregulilor de orice fel in ce priveste acordarea de vize.

Ancheta ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie a inceput in luna mai, cand s-a primit informatia ca in zona Ambasadei Spaniei la Bucuresti se invart mai multe persoane care isi ofera serviciile de intermediere a completarii dosarelor pentru munca in Spania, contra cost, astfel incat beneficiarii sa nu mai fie nevoiti nici macar sa treaca pe la ambasada sau pe la politie. "Combinatiile" erau facute de doua grupari, care, nu de putine ori, au intrat in conflict. Constantin Dinca, poreclit "Butelie", fost politist la Sectia 1, era coordonatorul unei grupari de acest gen. Conform anchetatorilor, Dinca s-ar fi aflat in stransa legatura cu un angajat al consulatului care printre atributiuni avea si verificarea listelor celor care urmau sa se prezinte pentru interviu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.