Acestea sunt doar cateva dintre datele furnizate ieri, de Agentia Nationala Antidrog(ANA), cu ocazia "Zilei nationale fara tutun".

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, pentru trimestul al doilea al anului in curs, 5,9 % din totalul cheltuielilor lunare de consum sau gospodarie ale unei familii, sunt alocate achizitionarii bauturilor alcoolice si a tutunului, in timp ce pentru educatie sunt cheltuite doar 0,9 procente. Nici pe sanatate romanii nu par dispusi sa cheltuie prea multi bani, doar 4,8 procente din totalul cheltuielilor lunare se indreapta spre acest sector.

Ingrijorator este faptul ca desi la nivel european, tinerii sunt cei mai aprigi contestatari ai fumului de tigara, datorita aspectului si mirosului neplacut, in Romania se manifesta o crestere a numarului fumatorilor din randul copiilor. Datele statistice arata ca 64 % dintre elevii de 16 ani au incercat deja fumatul, dar nici adolescentii cu varste sub 14 ani nu sunt straini de acest obicei, 32% dintre acestia experimentand consumul de tutun. Pe de alta parte, un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca 90% dintre cazurile de cancer sunt provocate de fumat, acest viciu fiind responsabil si pentru aparitia si dezvoltarea a 25 % dintre bolile cardiace.