Romanii aloca mai multi bani pentru alcool si tutun decat pentru educatie sau sanatate. Mai mult, 90% dintre parinti fumeaza acasa, iar 64 de procente dintre adolescenti au experimentat consumul de tutun pana la varsta de 16 ani.

Acestea sunt doar cateva dintre datele furnizate ieri, de Agentia Nationala Antidrog(ANA), cu ocazia "Zilei nationale fara tutun".

Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, pentru trimestul al doilea al anului in curs, 5,9 % din totalul cheltuielilor lunare de consum sau gospodarie ale unei familii, sunt alocate achizitionarii bauturilor alcoolice si a tutunului, in timp ce pentru educatie sunt cheltuite doar 0,9 procente. Nici pe sanatate romanii nu par dispusi sa cheltuie prea multi bani, doar 4,8 procente din totalul cheltuielilor lunare se indreapta spre acest sector.

Ingrijorator este faptul ca desi la nivel european, tinerii sunt cei mai aprigi contestatari ai fumului de tigara, datorita aspectului si mirosului neplacut, in Romania se manifesta o crestere a numarului fumatorilor din randul copiilor. Datele statistice arata ca 64 % dintre elevii de 16 ani au incercat deja fumatul, dar nici adolescentii cu varste sub 14 ani nu sunt straini de acest obicei, 32% dintre acestia experimentand consumul de tutun. Pe de alta parte, un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca 90% dintre cazurile de cancer sunt provocate de fumat, acest viciu fiind responsabil si pentru aparitia si dezvoltarea a 25 % dintre bolile cardiace.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.