Constanta Vintila-Ghitulescu, doctor in istorie si civilizatie la "école des Hautes études en Sciences Sociales", a publicat recent la Editura Humanitas o carte savuroasa, despre unul dintre cele mai interesante domenii ale vietii private, asa cum l-a surprins ea consultind variate arhive, din perioada 1750-1830: viata amoroasa romaneasca.

Sentimentele, subiect neexploatat

Personalitati ca Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Andrei Pippidi, Ioana Pirvulescu au dezbatut miercuri, la Colegiul Noua Europa, volumul "Focul amorului. Despre dragoste si sexualitate in societatea romaneasca 1750-1830", in prezenta autoarei. Andrei Plesu a marturisit ca apreciaza atentia autoarei orientata catre "imediatul suculent", calitate care fereste lucrarea de capcana ariditatii si intretine amuzamentul cititorului.

Insa eseistul deplinge faptul ca, spre deosebire de Constanta Ghitulescu, care a avut grija sa stilizeze in permanenta, istoricii de la noi neglijeaza forma de redactare, ceea ce transforma disciplina intr-una ermetica, fara cititori. Istoricul Andrei Pippidi a trecut in revista cu aceasta ocazie si o intreaga serie de subiecte neacoperite de antropologia romaneasca sau internationala, insa care ar putea avea priza la public: istorii ale bucuriei, milei, cruzimii sau sensibilitatii.

Totusi, Andrei Oisteanu a remarcat ca, desi putin numeroase, istorii ale sexualitatii au mai fost scrise, sub diferite forme, de personalitati culturale romanesti. Acesti autori si-au platit insa adesea curajul cu procese de pornografie. Radu Pavel Gheo a scris cartea "Dexul si sexul", prilej cu care a observat ca dictionarul explicativ romanesc a fost supus unei adevarate cenzuri: cuvintele plebeene din sfera sexuala aproape lipsesc.