Companiile de utilitati ofera clientilor mijloace moderne de plata a facturilor, prin card, internet ori telefon, pentru reducerea timpului necesar efectuarii tranzactiilor.

In plus, in curand, facturile la gaze si electricitate vor putea fi platite si in supermarketuri. Printre metodele alternative de plata oferite de companiile de distributie a electricitatii si a gazelor naturale se numara:- achitarea prin debit bancar - Acest sistem de plata presupune existenta unei conventii intre client, furnizorul de utilitati si banca.

Clientul trebuie sa deschida un cont curent la banca cu care sa semneze contractul de debit. Prin asta, clientul autorizeaza banca sa plateasca automat, in fiecare luna, factura la data scadenta. Compania trimite in continuare factura de gaze la adresa clientului, insa trimite informatii despre suma de plata si bancii respective. Confirmarea platii se face pe extrasul de cont primit de catre client. - achitarea prin ordin de plata - Pentru a plati astfel, clientul trebuie sa dispuna de un cont curent, apoi poate prezenta un ordin de plata si achita factura prin virament bancar. - achitarea prin telefon mobil Este posibila la bancile cu care furnizorul de utilitati are incheiate asemenea conventii.

Solutia Mobile Banking asigura o legatura permanenta prin intermediul unui telefon mobil intre client si banca cu care are incheiat contract. Practic, clientul comunica prin telefon numele furnizorului si numarul de cont curent, iar banca efectueaza transferul din contul clientului in cel al companiei de utilitati. Serviciul nu este implementat la toate bancile si nu este disponibil in toate judetele. - plata prin Internet banking - clientul trebuie sa isi deschida un cont curent la o banca care ofera servicii de Internet banking (aproape toate bancile ofera acest serviciu) si sa solicite acest serviciu.

Ulterior, va primi un plic securizat cu datele de identificare, parola de acces. Odata intrat in contul de pe internet, va aparea un meniu detaliat, va selecta optiunea de plata a facturilor si va respecta instructiunile ulterioare. Banii urmeaza sa fie retinuti din contul curent. Aceste modalitati permit plata facturii fara ca persoana debitoare sa se deplaseze. De asemenea, posesorii de card bancar, de debit sau de credit, pot plati facturile la electricitate sau gaze la terminalele POS ale casieriilor furnizorului sau ale bancilor cu care compania de utilitati are incheiate conventii de credit.

In aceste conditii, casierul citeste codul de bare de pe factura si retine de pe card suma echivalenta. Decontarea facturilor se poate realiza cu cardul si prin reteaua ATM a bancilor cu care furnizorul are incheiat contract sau la ATM-urile casieriilor, montate prin conventie cu banca


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.