Marele Zid Chinezesc nu se vede de pe Luna, oamenii isi folosesc mult mai mult de 10% din creier, iar pisicile au probleme cu echilibrul la aterizare.

Cunoscute atit de romani, cit si de chinezi, americani sau italieni, o multime de informatii cu iz stiintific au fost luate "de bune" de locuitorii intregii planete. Unele bintuie de secole cultura generala a indivizilor, in timp ce altele s-au infiltrat in mentalul mondial doar de citeva zeci de ani.

Noutati exotice

"Miturile sint adesea doar expresia dorintelor noastre cele mai simple. Iar nevoile de baza ale oamenilor sint aceleasi peste tot", explica antropologul Catalin Avramescu modul in care si-au facut loc legendele urbane in toate colturile globului. El adauga ca explicatie la depasirea barierelor geografice curiozitatea. "In aproape toate societatile, noutatile exotice sint cautate si cultivate. Un exemplu bun ar fi moda: un tip de camasa e adoptat aproape instantaneu in satul global de astazi." "Legendele urbane sint o parte importanta a culturii: ofera o viziune de interior a temerilor societatii.

Lipsa de informare, alaturi de frica, da nastere la stiinta folclorica. Atunci cind cererea depaseste oferta, indivizii umplu golurile cu informatii inventate", spune etnologul Michael J. Koven, citat de LiveScience.com. Portalul stiintific a realizat, de altfel, o lista cu cele mai importante mituri care bintuie globul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.