Posesorii romani de autovehicule ar putea achita tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale pentru o zi, o saptamana, o luna, sase luni sau 12 luni, la fel ca si cei straini.

Decizia a fost luata ieri in Plenul Senatului care a adoptat cu 55 de voturi "pentru" si 2 "abtineri" un amendament al senatorului UDMR Gyorgy Fruda la Legea privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.

"Utilizatorii romani si straini, posesori de autoturisme, vor achita tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, astfel: o zi, 7 zile, 30 de zile, 6 luni, 12 luni", prevede modificarea initiata de Frunda si votata de plenul Senatului. Un alt articol votat de Plen si propus de acelasi senator priveste exceptarea de la plata rovinietei a vehiculelor detinute de persoanele cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului.

Amendamentele propuse de Frunda primisera un punct de vedere negativ de la Guvern si un raport de respingere din partea Comisiei economice, dar aveau aviz favorabil din partea Comisiilor de buget, juridica si pentru drepturile omului. Senatul este prima Camera sesizata in cazul actului normativ, ordonanta urmand sa fie luata in discutie si votata in Camera Deputatilor.

Reglementarile in vigoare prevad diferentierea taxei de drum in functie de masa si gradul de poluare al autovehiculului. Pentru autoturisme, taxa de drum pe 2006 este intre 16,8 si 24 euro, fara TVA, platita in lei, la cursul BNR. Persoanele fizice trebuie sa prezinte un act de identitate, insotit de talonul si cartea de identitate a masinii, prezenta proprietarului nefiind necesara la ghiseu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.