Cererea pentru angajati executanti este mai mica, in favoarea celor care sint in stare sa rezolve probleme.

Numarul romanilor care lucreaza in constructii si in agricultura a scazut cu un milion si jumatate in ultimii 30 de ani. Tot cu atit a crescut numarul angajatilor in servicii si profesii intelectuale. Doar numarul functionarilor a ramas constant.

Acestea sint concluziile unui raport al Institutului National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Studiul, realizat pe un esantion de 1.100 de agenti economici si orientat pe 105 ocupatii semnificative, mai arata ca, potrivit scenariului moderat, peste cinci ani, numarul persoanelor ocupate in grupa agricultura, silvicultura si pescuit si al celor necalificate se va reduce.

In acelasi timp, mestesugarii si meseriasii in artizanat, precum si cei din domeniul serviciilor, comertului si functionarii administrativi vor inregistra o crestere pina in 2010.

Se cere specializarea intelectuala

O mai mare pondere au avut-o in ultimii 15 ani ocupatiile care solicita o specializare intelectuala, in special rezolvarea problemelor si inovarea, si mai putin competente tehnice, raport care se va mentine si in urmatorii ani.

Pe locul doi ca necesitate, dupa studiile superioare, se afla abilitatile de interactiune si comunicare cu ceilalti, pe partea de management si organizare. In ceea ce priveste cele mai utilizate cunostinte la nivelul celor 105 ocupatii investigate, se remarca cele de comunicare. La acestea se adauga cele de legislatie, management si stiinte sociale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.