Cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru se apropie de final, ultima seara fiind rezervata spectacolelor "Cevengur" de Lev Dodin si "Dialoguri si fantezii in jazz", prezentat de Ion Caramitru si Johnny Raducanu.

Cele doua spectacole sunt programate maine seara, la Sala Mare a Nationalului bucurestean (ora 19.00) si la Ateneul Roman (ora 22.00).

Revenire dupa 11 ani

Pentru Lev Dodin, spectacolul "Cevengur" constituie o revenire pe o scena romaneasca dupa circa 11 ani, cu una dintre cele mai cunoscute productii ale Malai Teatr din Sankt Petersburg. Dupa "Gaudeamus" si "Stele in lumina diminetii" prezentate la Bulandra, celebrul regizor rus va prezenta azi si maine seara, spectacolul "Cevengur" - o interpretare a romanului lui Platonov.

Vorbim despre un spectacol longeviv, a carei premiera a avut loc acum 15 ani, un spectacol despre care regizorul spune ca este "nascut si nu montat".

"Daca reusesti sa nasti un spectacol, el se dezvolta in timp. De aceea, imi plac mai mult spectacolele noastre mai vechi. Ele absorb parca aerul timpului si experienta actorilor si devin mai profunde cu vremea" a declarat Lev Dodin in timpul conferintei de presa sustinuta duminica la UNITER. Potrivit regizorului, "Cevengur" prezinta interesul sau pentru lumea sovietica si comunism. Spectacolul prezinta povestea unor locuitori dintr-un oras de provincie, ce-si propun sa transforme asezarea intr-un mic stat comunist. De aici, regizorul urmareste nasterea unui proiect, ideea si distrugerea sa evidenta.

Pe langa calitatea sa de regizor, Dodin este si directorul artistic al Malai Teatr, in cei 23 de ani de directorat fiind un adevarat mentor pentru o serie intreaga de regizori si actori rusi.

De altfel, printre elevii sai se numara si Yuriy Kordonskiy, care a montat in Romania spectacole precum: "Unchiul Vanea", "Inima de caine" sau "Crima si pedeapsa". In prezent, regizorul in varsta de 62 de ani preda actoria si in Statele Unite.

"Cevengur" va fi prezentat diseara (ora 21.00) si maine seara (ora 19.00) la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti.

Jazz si poezie

Ultimul act al Festivalului National de Teatru se va consuma maine seara, pe scena Ateneului Roman, de la ora 22.00. Dupa "Macbett", Ion Caramitru va urca din nou pe scena festivalului, de aceasta data pentru un spectacol extraordinar intitulat "Dialoguri si fantezii in jazz", pe care il va interpreta alaturi de celebrul Johnny Raducanu. Pentru acest show, Ion Caramitru a ales fragmente din opera Anei Blandiana, Nichita Stanescu, Dan Verona, Miron Radu Paraschivescu sau Lucian Avramescu. Potrivit organizatorilor, spectacolul este inclus in proiectul "Voci si spectacole memorabile", realizat de UNITER si SRR. Asadar, ultima cortina a FNT se va trage in acorduri de jazz, ce se vor imbina armonios cu poezia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.