Daca acum doi ani mai mult de o treime dintre romanii din clasa medie nu plecau niciodata in vacanta, in 2005, doar 6% au stat acasa. Peste 10% au chiar trei concedii pe an sau mai multe.

In proportie impresionanta, de 37,8%, romanii din clasa medie nu aveau in 2004 nici o vacanta, spune un studiu al companiei de cercetare de piata IMRCG (International Marketing Research & Communication Group). Totusi, numarul celor care mergeau intr-o singura vacanta pe an ajungea la 46,5%, la nivelul anului 2004.

Insa, in 2005, numarul procentual al romanilor cu o vacanta pe an a crescut cu 20%, spune acelasi studiu. De asemenea, a crescut aproape de doua ori numarul celor cu doua vacante pe an, ajungind anul trecut la 20,6%, de la 9,6% inregistrate in 2004. Totodata, s-a triplat numarul procentual al romanilor care au trei sau mai multe vacante pe an, de la 4 la 11,5%, in perioadele analizate.

Destinatii in tara

Acum doi ani, vacantele la Marea Neagra erau preferatele romanilor, aceasta destinatie detinind 25,5%, ponderea cea mai mare din totalul esantionului. In schimb, muntele (Brasov, Valea Prahovei) este o destinatie mai exclusivista, inregistrind 6%, respectiv, 5,8% din raspunsurile celor care merg macar o vacanta pe an. Zona Maramuresului ramine cea mai putin vizitata (1,5%), spune aceeasi cercetare.

Anul 2005 vine cu schimbari importante in preferintele conationalilor nostri. Astfel, anul trecut, comparativ cu 2004, a crescut la 18% ponderea celor care merg la munte. Totodata, acelasi studiu spune ca a crescut si numarul procentual al celor care prefera marea, ajungind pina la 40%, dovada ca litoralul Marii Negre ramine o constanta in preferintele de concediu ale romanilor. In 2005, Maramuresul a fost la fel de vizitat ca in anul precedent, mentinindu-se printre destinatiile exclusiviste (in jur de 1%). In schimb, Delta Dunarii a scazut dramatic, de la 3,2 la 0,7%, spune acelasi studiu.

Peste hotare

In ceea ce priveste vacantele in afara tarii, Grecia este in 2004 preferata de 1,5% dintre cei chestionati. Este urmata de Italia (1,2%), Franta (0,9%), Germania (0,7%) si Spania (0,7%). Tot in 2004, respondentii preferau Romania ca destinatie de vacanta in majoritate - 89%, calatoriile exclusiv in strainatate avind o proportie de doar 4%. Ponderea celor care au ales si Romania, si strainatatea a fost de 7%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.