Specialistii se tem de o epidemie majora in Europa, in special in zona centrala si estica, unde Romania si tarile baltice se afla pe primele locuri in ceea ce priveste incidenta TBC.

Romania se poate trezi in orice moment cu primele cazuri de tuberculoza chimiorezistenta, cea mai periculoasa forma de TBC

Prof. dr. Florin Mihalúan, de la Institutul de pneumoftiziologie din Bucuresti,
avertizeaza asupra pericolului unei epidemii de tuberculoza in Europa care bantuie acum Ungaria, avertizeaza specialistii.

Potrivit cotidianului maghiar Nepszabadsag, in tara vecina s-au inregistrat 2.000 de cazuri de tuberculoza, 70 de persoane fiind diagnosticate cu forma rezistenta a bacilului. "Este vorba de o forma de TBC care rezista la medicamente si care nu are uneori nici solutii chirurgicale, putand duce la decesul pacientului prin insuficienta respiratorie. Fiind vorba de o boala contagioasa, oricine o poate aduce in tara, persoane aflate in tranzit, imigranti", ne-a precizat prof. dr. Florin Mihaltan.

Cum situatia a devenit dramatica, Crucea Rosie a cerut luna trecuta Uniunii Europene sa ia masuri imediate pentru identificarea bolii, tragand un semnal de alarma asupra posibilitatii aparitiei unei epidemii la nivel continental.

Evolutia bolii in Ungaria a produs deja ingrijorare si in Romania, mai ales ca statisticile din tara indica o incidenta de 125 de bolnavi la suta de mii de locuitori, de 10 ori mai mult decat in statele UE. "Toata lumea stie ca Romania detine un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste cazurile de tuberculoza, aflandu-se pe locul 3 dupa doua dintre tarile baltice. UE a ignorat pana acum acest pericol, dar noua forma de TBC este deosebit de periculoasa si trebuie depuse eforturi pentru a nu se extinde", ne-a spus Claudia Koenig, purtatorul de cuvant al Crucii Rosii Romania.

Bacilul Koch e usor transmisibil

Tuberculoza e boala provocata de bacteria denumita stiintific Mycobacterium tuberculosis, cunoscuta si sub numele de Bacilul Koch. Boala este transmisibila deoarece infectarea se produce prin inhalarea microorganismelor din picaturile eliminate de bolnavii de tuberculoza. Odata inhalata, bacteria se poate dezvolta in plamani, ganglioni limfatici, oase si chiar creier.