Sculptura "Cap" de Constantin Brancusi, care a apartinut poetului francez Apollinaire, s-a adjudecat, marti seara, la licitatia de arta impresionista si moderna de la Sotheby’s, New York, pentru 1,69 milioane de dolari si a depasit estimarile initiale de 1,2-1,6 milioane. Sculptura din ipsos "Cap", numita si "Cap Apollinaire" a fost realizata de Brancusi in jurul anului 1912. Estimata de casa de licitatii la 1,2-1,6 milioane de dolari, lucrarea a fost vanduta, marti seara, la licitatia de arta impresionista si moderna de la Sotheby’s din New York cu 1,69 milioane. Lucrarea s-a vandut, tot la Sotheby’s, in 2000, cu 1,05 milioane de dolari.

Bilantul final al serii de impresionisti de la Sotheby’s, in cadrul careia s-au vandut 85 de lucrari, a fost de 238,67 milioane de dolari. Printre operele importante adjudecate se numara si un tablou Cézanne (36,9 milioane de dolari) si un Modigliani (31,1 milioane). In perioada 1907-1908, cand Brancusi executa versiunea in piatra a sculpturii vandute la Sotheby’s, "Cap Apollinaire", stilul sau se schimbase dramatic, potrivit catalogului online al licitatiei de la Sotheby’s. Brancusi abandonase patosul din lucrarile "Supliciu" (1907) si se indreptase treptat catre sculptura directa in piatra si marmura, iar formele se simplificasera drastic. "Cap", sau "Cap Apollinaire", dateaza din 1908, an in care Brancusi a sculptat prima versiune a "Sarutului".

Pentru ca nu avea bani sa cumpere blocuri de piatra sau marmura, Brancusi lucra frecvent cu materiale gasite sau recuperate, ceea ce pare a fi si cazul versiunii in piatra a acestui cap. Lucrarea este de asemenea cunoscuta sub numele "Tete sculptée dans un caillou" ("Cap sculptat intr-un bolovan"). Varianta in piatra a acestui cap, datata 1908, a fost expusa la Salonul Independentilor din Paris si apoi la Londra si Leeds, dar ulterior a disparut. In jurul anului 1912, Brancusi a executat o versiune in ipsos a sculpturii pentru poetul francez Guillaume Apollinaire, cea vanduta la Sotheby’s marti seara.

Constantin Brancusi era un obisnuit in casa lui Apollinaire, primea exemplare cu autograf din cartile acestuia si a asistat, in 1919, la inmormantarea poetului. In mai 2005, o sculptura in marmura de Constantin Brancusi, "Oiseau dans l’espace" a fost adjudecata la casa Christie’s cu 27,45 milioane de dolari si a stabilit recordul absolut de vanzare la licitatie a unei sculpturi, potrivit site-ului casei de licitatii, www.christies.com. Vanzarea a figurat, in anul 2005, si pe locul doi in topul celor mai scumpe opere de arta vandute la licitatie.

In Romania socialista, Brancusi este considerat unul din reprezentantii formalismului burghez cosmopolit. Abia in 1964 sculptorul este redescoperit ca un geniu national si ansamblul monumental de la Targu-Jiu, cu "Coloana fara sfarsit", "Masa tacerii" si "Poarta sarutului", este amenajat si ingrijit, dupa ce fusese lasat in paragina un sfert de veac.

Muzeul National de Arta Moderna din Paris de la Centre Georges Pompidou detine un numar important de lucrari ale lui Brancusi, lasate mostenire impreuna cu tot ce se afla in atelierul sau din Impasse Ronsin.