Pretul gazelor naturale va creste din nou de la 1 aprilie 2007, conform unui calendar de majorare agreat intre Romania si Comisia Europeana, dar pe care Guvernul refuza sa si-l asume public, au declarat pentru NewsIn, surse oficiale. Potrivit surselor citate, daca in 2006 pretul gazelor naturale pentru populatie a crescut cu putin peste 30%, in 2007 majorarea de tarife, care se va face in mai multe transe, nu va fi mai mare de 15%.

"Scumpirea gazelor naturale de la 11 noiembrie 2006, ceruta de Petrom, a venit exact in conformitate cu acest calendar de majorare a tarifelor la gaze asupra caruia Romania si Uniunea Europeana au convenit. Petrom stia de acest calendar si tocmai de aceea a cerut in ultimul trimestru majorarea pretului gazelor naturale din productia interna", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, daca in calendarul convenit cu Uniunea Europeana inca din 2005, Romania isi asumase pentru ultimul trimestru al anului 2006 un pret la gazele din productia interna de 145 dolari/mia de mc, dupa scumpirea de la 11 noiembrie, pretul gazelor interne va creste foarte aproape de acest nivel (la circa 143 de dolari/mia de mc).

Conform acestor surselor in lipsa unui calendar al scumpirilor aumat public, autoritatile au fost nevoite sa gaseasca o explicatie oficiala la scumpirea gazelor de la 11 noiembrie. "De vina este inflatia. Explicatia este oarecum logica, dar foarte greu de inteles. Se scumpesc gazele ca sa avem o inflatie mai mare anul asta si nu pentru ca Guvernul s-a opus majorarii gazelor naturale in ultimul trimestru al lui 2006", au explicat respectivele surse logica guvernantilor.

Daca initial Executivul a intentionat sa faca public, in martie, calendarul scumpirilor la gaze, ulterior a aminat pentru mai, pentru ca in cele din urma sa lase in sarcina ANRGN ca in noiembrie sa anunte si sa-si asume lista viitoarelor majorari de tarife.

"Executivul trebuia sa-si asume acest calendar cu mult timp in urma si, pentru ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat acum cu Petrom, ar trebui sa adopte respectivul calendar prin hotarare de Guvern", au mai aratat sursele citate.

Sursele au mai aratat ca potrivit calendarului scumpirilor, pretul gazele naturale ar urma sa creasca la 1 aprilie 2007 si nu mai devreme, dar ca exista posibilitatea unei scumpiri suplimentare la 1 ianuarie 2007, cauzata de initiativa Ministerului Administratiei de a pune o taxa pe km de retea de distributie. "Aceasta taxa va fi recunoscuta in costurile distribuitorilor, daca va intra in vigoare si va trebui sa fie suportata de populatie si agenti economici", au mai explicat oficialii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.