Trupele romanesti scot bani din buzunar doar pentru instrumente. De restul se ocupa managerii si casele de productie

Teoretic, te poti lansa in muzica fara nici un ban. Asta daca ai, initial, instrumente care sa sune cit de cit bine, care se pot cumpara la mina a doua la un pret relativ bun. Cu putin noroc, relatii si citiva prieteni generosi, poti avea un start bun in muzica, fara sa cheltuiesti toti banii de buzunar pentru a plati chiria salii de repetitii si cintind, la inceput gratis, in baruri, si apoi pe o suma din care sa-ti platesti berile si sa-ti mai iei, eventual, un pachet de tigari.

Talent si rabdare

"Ai nevoie de foarte multa rabdare la inceput. Nimeni nu se imbogateste din muzica peste noapte. Sau, in fine, cei care se imbogatesc asa nu fac tocmai muzica. La inceput nu ai nevoie de bani. Doar de talent si de incredere. Cind esti tinar poti face foarte multe sacrificii, mai ales daca te pasioneaza, intr-adevar. Cunosc artisti care au inceput cintind la o chitara Reghin, care este foarte ieftina, dar poti repeta pe ea usor", spune Richard Constandinidi, impresar si Booking Agent pentru citeva trupe rock, printre care Luna Amara. O chitara Reghin, care suna destul de bine si este potrivita pentru invatat si repetat pe ea, poate costa, pe Internet, o suta de lei. Seturile de tobe sint, in general, cele mai scumpe instrumente, dar va puteti rezuma la un set de mina a doua care sa nu coste mai mult de 300 de lei.

Secretul succesului: un manager bun

Kumm este una dintre trupele rock din Romania care au reusit nu doar sa se lanseze in muzica, dar si sa se impuna pe piata. "Am fost norocosi, pentru ca nu am dat bani pe sala de repetitii. Initial am cintat prin casele de cultura studentesti, apoi intr-o camera a unei case care se afla in constructii, care a fost sala noastra de repetitii pina cind casa a fost gata", a spus Eugen Nutescu, chitaristul trupei Kumm. "Noi nu am avut nevoie de nici un ban sa ne lansam, in afara de ce am bagat in instrumente. Dupa ce aveam deja un repertoriu solid ne-am tras un producator care s-a ocupat de tot", marturiseste el. Kumm este un exemplu fericit in muzica romaneasca, pentru ca managerul lor, Ernesto Bianchi, este un om de afaceri italian care a investit in ei si i-a ajutat sa inregistreze la una dintre cele mai cunoscute case de discuri din Italia, Cramps Records. Succesul, si implicit banii au venit de la sine, Kumm fiind una dintre putinele trupe care cinta cu sala arhiplina, oriunde s-ar afla.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.