Aproximativ jumatate dintre riurile Romaniei sint poluate. "Daca se va continua ritmul de poluare de la ora actuala, in 2025 apa potabila va fi un lux", a declarat Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti. Astfel, tara noastra va intra in "clubul" celor 48 de tari care la momentul respectiv nu vor putea acoperi necesarul de apa potabila al populatiei. Potrivit statisticilor, cele mai poluate bazine hidrografice sint Tisa, Somes, Cris, Mures, Bega-Timis, Olt, Ialomita, Arges-Vedea, Siret si Prut.

Unitatile din domeniile gospodaririi comunale, industriei chimice si zootehniei sint cele care polueaza cel mai mult, urmate de cele din industria extractiva si metalurgie.

Totusi, multa

Pe linga faptul ca nu o sa mai fie buna de baut, apa mai constituie o amenintare. 3,5 milioane de hectare de teren, adica aproape o zecime din suprafata Romaniei, sint expuse la inundatii. Cele mai mari suprafete sint situate de-a lungul Dunarii si in zonele de sud si de vest ale tarii. Viituri puternice si rapide, secete, dar si alte fenomene extreme sint problemele cu care Romania a inceput sa se confrunte in ultimii trei ani.