Reprezentantii societatii civile ii cer primarului sectorului 3, Liviu Negoita, oprirea demolarii Policlinicii Coltea si ameninta cu un miting de protest fata de decizia autoritatilor de a construi o parcare in locul cladirii ridicate acum un secol si jumatate de parintele invatamantului medical din Romania - Carol Davila. Actiunea organizatiei neguvernamentale Grupul Civic din Bucuresti si a altor asociatii din Capitala vine dupa ce, saptamana trecuta, primaria de sector si-a dat avizul pentru demolarea corpului de cladire in care functioneaza policlinica, pe amplasamentul cladirii urmand sa fie amenajata o parcare si un alt corp de cladire, unit de cel al spitalului, in care va functiona un ambulatoriu.

Organizatiile si asociatiile afiliate initiativei Grupului Civic din Bucuresti isi sustin cauza invocand, pe de o parte, valoarea istorica pe care o are cladirea din perspectiva statutului de monument istoric, iar pe de alta, evidentiind rolul social pe care l-a dovedit policlinica de-a lungul timpului. "Desi neingrijita, cladirea pastreaza un frumos stil arhitectonic traditional, in armonie cu Ministerul Agriculturii alaturat si cu majoritatea celorlalte constructii din zona. Obiectivul este in zona de protectie denumita Centrul Istoric de Ordonanta de Urgenta 77/2001 si legea din 2002, fiind pe lista monumentelor istorice facand parte din Ansamblul Spitalului Coltea.

Prin colectivul de medici de mare traditie, laboratoarele de analize (suplinite si de cele din spital), a deservit meritoriu tot centrul Capitalei. Exemplar, in decembrie 89 a salvat o multime de vieti, majoritatea ranitilor de la Universitate fiind adusi aici", precizeaza reprezentantii societatii civile. De cealalta parte, autoritatile locale sustin ca solicitarea de demolare a policlinicii poate fi avizata intrucat imobilul nu se afla pe lista monumentelor istorice, fiind doar in raza de protectie a Spitalului Coltea.

De asemenea, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, este de parere ca, in pofida tuturor protestelor, proiectul care prevede demolarea policlinicii trebuie finalizat, el facand obiectul unui contract semnat in urma cu sase ani, pentru care s-au cheltuit multi bani. Proiectul de reabilitare a Spitalului Clinic Coltea, care dateaza din 1999 si care in prezent se afla intr-o faza avansata de executie, prevede ca imobilul in care functioneaza in prezent ambulatoriul va fi demolat, astfel ca in toate proiectele ulterioare utilitatile unitatii sunt stabilite fara a fi luata in calcul mentinerea in functiune a cladirii.