Dupa ce a castigat doua premii la Cannes, trei la TIFF si, de curand, Marele Premiu al festivalului de la Kiev, regizorul Corneliu Porumboiu isi continua marsul triumfal cu al sau debut in lungmetraj "A fost sau n-a fost?". De aceasta data, este vorba de o nominalizare la categoria "cel mai bun scenariu", din cadrul celei de-a 19-a editii a Premiilor Academiei Europene de Film, varianta europeana a premiilor Oscar.

Lista nominalizarilor pentru editia din acest an a fost anuntata sambata, in cadrul festivalului de film de la Sevilia.

Lupta grea

La categoria "cel mai bun scenariu", Corneliu Porumboiu va avea o concurenta de cinci stele, alaturi de el fiind nominalizati: Pedro Almodovar - favoritul editiei - pentru "Volver", Florian Henckel pentru "The Lives od Others" (7 premii ale Academiei Germane de Film, un premiu la Locarno si un premiu la Varsovia) si Paul Laverty pentru "The Wind That Shakes the Barley" - Palme dŽOr la Cannes. In acest an, premiile Academiei Europene de Film vor fi decernate pentru prima data in estul Europei. Ceremonia decernarii premiilor va avea loc pe 2 decembrie la Varsovia. Fondata in 1989 si condusa in prezent de Wim Wenders, Academia Europeana de Film are ca principal scop promovarea cinematografiei europene. Pana la ceremonia "Oscarurilor Europene", filmul "A fost sau n-a fost?", in regia lui Corneliu Porumboiu, participa la Festivalul de Film de la Sevilia, unde este selectionat in sectiunea "Europa_Europa".

Almodovar - favorit

La editia din acest an a "Oscarurilor europene", favorit pare a fi regizorul Pedro Almodovar, care a obtinut sase nominalizari pentru filmul sau "Volver".
El are cel mai mare numar de nominalizari, alaturi de filmul german "The Lives of Others".

Podiumul este completat de filmul lui Ken Loach - "The Wind that Shakes the Barley", cu cinci nominalizari. De altfel, Ken Loach si Almodovar vor lupta direct si pentru premiul categoriei "cel mai bun regizor european". La aceasta categorie, ei vor concura alaturi de Susanne Bier, Emanuele Crialese si Florian Henckel.

O lupta interesanta se va da si pentru trofeele destinate celor mai buni actori. La cele doua categorii au fost nominalizati cate sase actori.

La feminin, vor lupta: Natalie Baye ("Le Petit Lieutenant"), Penelope Cruz ("Volver"), Martina Gedeck ("The Lives of Others"), Sandra Huller ("Requiem"), Mirjana Karanovic ("Grbavica") si Sarah Polley ("The Secret Life of Words").

De cealalta parte, in lupta pentru trofeul pentru "cel mai bun actor" au fost nominalizati: Patrick Chesnais ("Not Here to be Loved"), Jesper Christensen ("Drabet"), Mads Mikkelsen ("After the Wedding"), Ulrich Muhe ("The Lives of Others"), Cillian Murphy ("The Wind that Shakes the Barley") si Silvio Orlando ("The Caiman"). Potrivit criticilor europeni, nominalizarile filmelor "Volver" si "The Lives of Others" la Premiile Academiei Europene de Film reprezinta o sansa in plus pentru cei doi regizori de a prinde un loc pe lista nominalizarilor categoriei "cel mai bun film strain" de la Premiile Oscar.