Iarna a lovit brusc mai multe zone din tara fortand romanii sa treaca scotoceasca prin sifoniere dupa cojoace. Ca in fiecare an, prima ninsoare a afectat in pricipal circulatia pe drumurile publice, paralizand anumite drumuri nationale. Nici Capitala nu a fost ocolita de zapada, ieri primii fulgi de nea fortand soferii sa astepte, in anumite intersectii, zeci de minute la semafoare

Cel mai afectat de ninsori a fost judetul Harghita, unde drumurile au fost acoperite, in doar patru ore, de un strat de zapada de pana la 14 centimetri. Din acest motiv, circulatia s-a desfasurat cu dificultate pe DN 15 - spre Borsec, pe DN 13 - spre Odorheiu Secuiesc, pe DN 12 - spre Comanesti, in localitatea Tusnad, in vreme ce pe drumul spre statiunea Harghita Bai nu se putea urca decat cu masini cu dubla tractiune si echipate cu lanturi.

Si in municipiul Sibiu s-a circulat, ieri, bara la bara, dupa ce la primele ore ale diminetii s-au creat blocaje pe poduri si pe drumurile in rampa. La Arad, dupa ce a nins fara oprire cateva ore, pe strazi au fost imprastiate materiale antiderapante in apropierea podurilor si intersectiilor, iar utilajele de deszapezire stau pregatite sa intervina.

In Bucegi, stratul de zapada a ajuns la aproape 10 centimetri, iar in Pasul Gutai ninsoarea a creat blocaje din cauza unor tiruri care au derapat. si DN 1 A Brasov-Cheia-Ploiesti (ruta ocolitoare pentru TIR-uri) a fost blocat, vineri dimineata, pentru scurt timp, din cauza ninsorii si a poleiului format pe sosea in cursul noptii, insa ulterior drumul a fost deblocat dupa ce a fost imprastiat material antiderapant.

La Balea Lac, dupa ce a nins aproape continuu in ultimele 24 de ore, stratul de zapada ajunsese vineri dupa amiaza la 56 de centimetri. Potrivit meteorologilor, la munte va continua sa ninga si in perioada urmatoare, astfel ca in Muntii Fagaras sunt asteptate temperaturi minime cuprinse intre -10 si -20 grade Celsius si viscol cu o intensitate de pana la 90 de kilometri la ora.

Singura zona unde prima ninsoare din acest sezon rece nu a creat probleme deosebite, desi in unele zone zapada s-a depus intr-un strat de cativa centimetri, a fost Alba, judet in care se afla in patrulare 17 echipaje de Politie Rutiera care au asigurat fluidizarea circulatiei si descongestionarea traficului rutier.

Carambol cu patru raniti grav pe Autostrada Bucuresti - Pitesti

Caderile de zapada si neatentia au produs ieri dimineata un accident in lant soldat cu ranirea a trei persoane, la kilometrul 105 al autostrazii Bucuresti - Pitesti. Accidentul s-a produs dupa ce un autoturism Skoda, condus cu viteza neadaptata conditiilor de drum a lovit o Dacia pick-up al carei conducator auto oprise sa ajute trei femei care impingeau un autoturism Daewoo Nubira care se defectase. in carambol au mai fost angrenate alte patru masini venite din spate, care insa s-au tamponat usor. in urma accidentului au rezultat patru raniti grav (una dintre cele trei femei care impingeau Daewoo Nubira, soferul Daciei si cel al Skodei).

Neadaptarea vitezei autovehiculelor la carosabilul acoperit cu zapada, a produs numai in judetul Harghita, in doar doua ore, peste 35 de accidente rutiere soldate cu pagube. Anuntul a fost facut de seful Politiei Rutiere Harghita, comisarul Cezar Asandei, care a declarat ca in primele ore ale diminetii de vineri "traficul pe principalele artere din judet a fost de cosmar" atat din cauza conditiilor meteorologice cu ninsori abundente (n.r. - a inceput sa ninga vineri dimineata, in jurul orei 5.00, iar in decurs de cateva ore s-a depus un strat de zapada cuprins intre 9 si 14 centimetri), a carosabilului acoperit cu gheata si zapada framantata, dar si din cauza soferilor care nu si-au echipat corespunzator autovehiculele. Din acest motiv, toate echipajele Politiei Rutiere Harghita au intrat in alerta, avand dispozitie sa opreasca toate masinile care nu sunt prevazute cu cauciucuri de iarna si cu lanturi antiderapante, indiferent ca sunt autoturisme sau masini de peste 3,5 tone.

Temperaturi scazute iarna are

* Noiembrie - Temperaturile vor atinge in depresiunile din nordul si centrul tarii pana sub -15 grade C, va fi lapovita si ninsoare, ceata multa in zonele joase, iar spre finalul lunii vor fi conditii de producere a poleiului.

* Decembrie - Luna deosebit de rece in toate regiunile, cu nopti in care termometrele vor atinge si -20 grade C in depresiunile din nordul si centrul tarii. Va ninge viscolit, iar noptile reci vor fi insotite de ceata si depunere de chiciura.

* Ianuarie - Temperaturi minime intre -14 grade C si -4 grade C, si izolat in centru si N de -25 grade C. in prima decada, in zonele de S-E si E vor fi posibile ninsori viscolite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.