Daca anul trecut, "Privind copiii" nu a fost decat un simpozion care-si propunea sa atraga atentia asupra drepturilor copiilor, anul acesta, proiectul realizat de asociatia Signis si UNICEF s-a transformat intr-un adevarat festival international de film.

Astfel, intre 15 si 20 noiembrie, cinefilii bucuresteni pot urmari la Institutul Francez, Cinema Studio si Hollywood Multiplex, un adevarat maraton cinematografic, ce prezinta problemele cu care se confrunta copiii din lume.

Potrivit organizatorilor, festivalul "Privind copiii" este structurat in trei sectiuni: "Un moment de arta - fictiune" - in care sunt incluse filme cu tematica sociala, premiate pe plan international, "Un moment de adevar" - unde au fost incluse 14 documentare realizate de televiziuni sau producatori independenti din Europa si Romania (ce intra in competitie) si "Un minut de adolescenta" - in care sunt inluse 30 de filme de cate un minut, realizate de copii. Cele mai bune dintre aceste 30 de filme vor fi selectionate pentru o campanie pentru promovarea drepturilor copiilor.

Evenimente speciale

In cadrul festivalului vor exista cateva evenimente speciale. Printre ele putem aminti avanpremiera filmului "Ryna", in regia Ruxandrei Zenide - o coproductie Elvetia-Romania 2005, lansarea expozitiei de fotografii ale copiilor din Beslan si proiectia din seara de gala a filmului "Born into brothels" (Nascuti in bordeluri), un documentar care a castigat Oscarul pentru "cel mai bun documentar" in 2005. Tot in cadrul festivalului va fi prezentat si filmul "L´enfant", in regia fratilor Dardenne, detinatorul premiului Palme d´Or la Cannes (2005). Dupa incheierea festivalului de la Bucuresti, o selectie a acestui eveniment va fi prezentata si la Iasi, si Timisoara.

Duco Tellengen, in deschidere

Festivalul "Privind copiii" va fi deschis miercuri, 15 noiembrie, la Institutul Francez din Capitala, de la ora 14.00, cu proiectia filmului "Living Rights", in regia lui Duco Tellengen. Filmul va avea parte si de a doua proiectie, pe 18 noiembrie, eveniment la care va participa si regizorul.

Programul primei zile de festival va continua la ora 17.00, la Institutul Francez, cu proiectia filmului "Sweet Sixteen", in regia lui Ken Loach, un film premiat de Academia Europeana de Film si de juriul festivalului de la Cannes. Seara, de la ora 20.00, cinefilii sunt asteptati la Cinema Studio pentru avanpremiera filmului "Ryna", in regia Ruxandrei Zenide.

Programul festivalului mai cuprinde o serie intreaga de filme premiate la festivalurile de prima mana din lume. La acest capitol putem aminti: "Ca Commence Aujourd´hui" - regia Bertrand Tavernier (doua premii la Berlin - 1999), "Lilja 4-ever" - regia Lukas Moodysson (2002 - premiat la Gijon si Stockholm), "Ladro di Bambini" - regia Gianni Amelio (doua premii la Cannes in 1992), "Make Me Normal" - regia Jonathan Smith (BAFTA in 2005) si "The Devil´s Miner" - regia Richard Ladkani si Kief Davidson (premiat la Chicago, Tribeca si Rotterdam).

In cadrul festivalului, Romania este reprezentata de patru scurtmetraje: "Orfani pe termen nelimitat", in regia Mariei Florea (TVR Iasi), "Copiii spun lucruri nu tocmai trasnite", in regia lui Cornel Mihalache (TVR), "Cine imi publica jurnalul" - regia Dite Denesz (TVR Timisoara) si "Apartament 19", in regia lui Cristian Mungiu.