Ieri a fost lansat oficial programul "Analize pentru toti", insa primele analize pentru evaluarea starii de sanatate a romanilor vor fi recoltate abia din ianuarie 2007. Prin posta, la fiecare dintre noi, va ajunge o scrisoare prin care vom fi indrumati asupra pasilor pe care trebuie sa-i facem pentru a realiza analizele.

"Nimeni nu stie si nu poate sa spuna la aceasta ora de ce boli sufera romanii sau cati dintre ei sunt sanatosi", a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Toti cetatenii vor beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set gratuit de analize reprezentative, care sa ajute la depistarea unor eventuale boli. Daca boala nu este inca instalata, analizele respective vor fi folosite pentru a evalua riscul ca un anume pacient sa dezvolte afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet. Incepand cu luna decembrie, Posta Romana va incepe expedierea scrisorilor si taloanelor catre cetateni.

Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Incepand cu luna ianuarie a anului 2007, fiecare cetatean va fi programat pentru evaluarea starii de sanatate, in luna in care este nascut. Nu se vor face aceste controale la copiii de 0-3ani, la persoanele care au fost internate in spital cu maximum 3 luni inainte de data la care ar trebui sa faca control, sau la bolnavii cronici care efectueaza periodic analize.

Analizele se vor face in spitale

Cei care nu au medic de familie si cei care nu sunt asigurati se vor putea adresa oricarui medic de familie, acesta avand obligatia sa il inscrie pe liste. Medicii de familie vor fi platiti pentru serviciile pe care le vor realiza in cadrul acestui program, iar decontarea se va face pe baza taloanelor inscriptionate "MEDIC". In ceea ce priveste laboratoarele unde se vor recolta analizele, s-a decis ca acestea sa fie efectuate de catre laboratoarele din unitatile sanitare publice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.