"Romania este cea mai mare piata de desfacere a narcoticelor din Balcani" a afirmat intr-o conferinta de presa Hristo Boicev, purtator de cuvant al Politiei bulgare de Frontiera. Mai mult, autoritatile bulgare acuza partea romana de lipsa de cooperare in combaterea traficului de droguri. Oficialii romani resping categoric aceste afirmatii.

Reprezentantul Politiei de Frontiera bulgara a lansat recent o serie de afirmatii grave la adresa autoritatilor romane, cu privire la combaterea traficului de droguri. Hristo Boicev a declarat senin ca tara noastra "este cea mai mare piata de desfacere a narcoticelor din Balcani". "Vamesii bulgari au capturat in ultima jumatate a anului 2004 peste 15 transporturi de stupefiante destinate pietei romanesti, totalizand 61 de kilograme de narcotice si cateva sute de mii de pastile Ecstasy", a completat oficialul bulgar. Hristo Boicev a criticat lipsa de cooperare a vamesilor turci si romani, considerand ca Bulgaria constituie singurul obstacol serios pe ruta narcoticelor din Afganistan si Turcia catre tarile Uniunii Europene. Cotidianul "Marita" din Plovdiv publica, in cadrul unei anchete, date conform carora Romania a devenit, din tara de tranzit si consumatoare de narcotice, o tara in care au inceput chiar sa fie produse droguri sintetice, in cantitati ce cresc de la an la an.

In acest sens, Agentia bulgara Focus a prezentat un caz recent in care ofiterii vamali de la punctul de frontiera bulgar "Capitan Andreevo" au descoperit recent 13,8 kilograme de heroina ascunse intr-o masina inmatriculata in Romania si condusa de un cetatean sirian. Potrivit agentiei bulgare, drogurile au fost gasite in timpul unui control de rutina al unei masini marca Opel Vectra, cu numere romanesti de inmatriculare. Heroina, a carei valoare a fost estimata la 1,2 milioane de leva, era impartita in 27 de pachete, ascunse in doua locuri secrete din interiorul masinii. Autoturismul era condus de un cetatean sirian in varsta de 38 de ani, iar marfa provenea din tara acestuia si urma sa fie vanduta in Romania.
Citand surse din cadrul Politiei de Frontiera bulgare de la Ruse, "Marita" afirma ca eforturile vamesilor bulgari de a opri acest trafic sunt neutralizate de lipsa de cooperare intre vamesii romani si cei bulgari.

La ce film s-or fi uitat bulgarii?

In replica, Politia de Frontiera romana s-a declarat uimita de afirmatiile vecinilor nostri de peste Dunare. Comisarul Ionela Roman din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a afirmat ca acuzatiile lui Hristo Boicev sunt gratuite si denota cel putin lipsa de documentare. Comisarul ne-a declarat ca nici nu se pune problema unei proaste colaborari intre autoritatile de frontiera romane si cele bulgare. Mai mult, la Giurgiu exista, inca din 2002, un punct de contact unde politistii de frontiera romani lucreaza in tandem cu cei bulgari. Referitor la afirmatiile oficialului bulgar potrivit caruia Romania ar fi fruntasa, "de la an la an", pe zona in fabricarea drogurilor sintetice, surse din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Ogranizate si Antidrog ne-au declarat ca Romania este numai tara de tranzit pentru traficanti si ca singurele tentative de producere a drogurilor sintetice au avut loc in urma cu doi ani, cand au fost descoperite patru laboratoare pentru producerea de precursori si de droguri sintetice, insa acestea au fost desfiintate, iar reteaua a fost anihilata.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.