Editia a 16-a a Festivalului National de Teatru care se deschide maine in Bucuresti gazduieste anul acesta doua premiere, una dintre ele fiind cea a spectacolului "Neintelegerea" montat de Felix Alexa la Teatrul National din Bucuresti.

Incomunicarea, vina, absurdul vinovatiei, apasarea chinuitoare a mortii, spatiul gol si angoasant, kafkiana "colivie care-si cauta prizonier" sunt liniile intre care se intinde reteaua de sensuri ale spectacolului de la Nationalul bucurestean, asa cum se vor ele redimensionate astazi. Un fiu se intoarce acasa dupa douazeci de ani, iar mama si sora nu-l recunosc. Sau nu vor sa-l recunoasca. (Atat regia, cat si interpretarea speculeaza aceasta posibilitate.) si-l omoara, din "neintelegere", asa cum au procedat cu toti calatorii care s-au perindat pe la han.

Dincolo de justificarea materiala a crimelor, bani pentru a-si implini visul grotesc-contrastant cu existenta lor, o casa la malul marii, regia accentueaza adevarata motivatie a actelor savarsite: vina mostenita, vina absurda, care le va duce tocmai catre uciderea fiului-frate. Crimele de pana la sosirea lui Jan au existat pentru a putea fi comisa aceasta din urma, si nu invers.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.