Veniturile din agricultura si silvicultura vor fi scutite de impozit si in 2007. incepand din 2008 insa, vor fi supuse impozitarii inclusiv aceste venituri, iar impozitul se va calcula prin retinere la sursa, aplicandu-se cota de 2% asupra valorii produselor livrate. Veniturile realizate de catre proprietar sau arendas din valorificarea in stare naturala a produselor obtinute de pe terenurile agricole si silvice, proprietate privata sau luate in arenda vor fi considerate, in 2007, drept venituri neimpozabile, se precizeaza in normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal- acte normative ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 anuarie 2007.

Impozit de 2%, din 1 ianuarie 2008

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2008 sunt impozabile veniturile banesti realizate din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare", se precizeaza in normele de aplicare ale Codului Fiscal. Astfel, daca agricultorii si silvicultorii mai sunt pasuiti un an de zile, din 1 ianuarie 2008 veniturile realizate de acestia vor impozitate, cu 2%, prin retinere la sursa."

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, impozitul fiind final", se explica in normele de aplicare ale Codului Fiscal.

Potrivit acestora, termenul de virare a impozitului retinut va fi pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitarea veniturilor obtinute din agricultura a starnit reactii pro si contra. Daca autoritatile au sustinut ca bugetul statului este vaduvit de sume semnificative ca urmare a neimpozitarii acestui domeniu de activitate, asociatiile patronale de profil spun ca introducerea acestui impozit va duce la o involutie a acestui sector. seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, aprecia anul trecut, la Vaslui, ca "jumatate din agricultura este la limita subzistentei", din cauza exploatarii pe parcele foarte mici a suprafetelor agricole de teren.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.