Nu numai parintii, ci si copilul este obligat sa faca fata unor probleme in viata de zi cu zi. Inchideti televizorul, puneti jos ziarul sau incercati sa intrerupeti orice activitate atunci cand copilul vrea sa va comunice ceva. si nu va dominati copilul si incercati chiar si fizic sa va coborati la nivelul lui.
Cand copilul a facut o prostie nu-l intrebati niciodata de ce a facut acel lucru. Copilului ii va fi imposibil sa gaseasca un raspuns multumitor si atunci va ridica din umeri sau va spune "Nu stiu", sporind astfel tensunea deja existenta. Intrebati-l, in schimb, ce s-a intamplat si lasa-ti-l sa va povesteasca versiunea lui. Ascultati-l cu atentie si politete.

Nu-l intrerupeti cand incearca sa-si istoriseasca povestea. Ajutati-l sa gaseasca o solutie, sa-si planifice singur rezolvarea problemei. Daca, spre exemplu, a spart un geam cu mingea, planul de rezolvare a problemei implica sa faca curatenie, iar apoi sa-si corecteze greseala, ajutandu-l pe parinte sa monteze noul geam. Printre consecintele unei proaste comunicari se numara problemele emotionale, scaderea performantelor scolare sau probleme de comportament.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.