Ne batem cu pumnii in piept ca avem o industrie muzicala sanatoasa. in acelasi timp, valori precum Fanfara Ciocarlia, Taraful Haiducilor sau Mahala Rai Banda, romanesti 100%, nu au target, asa cum se intampla si cu alti artisti si, doar pentru faptul ca apar foarte rar in Romania, nici nu le bagam in seama. Cu toate acestea, sunt probabil cei mai buni ambasadori muzicali ai Romaniei peste hotare, fie ca vorbim de premii in zona World Music sau de aparitii in filme celebre.

Or, la acest capitol, Fanfara Ciocarlia din satul Zece Prajini are un palmares cu totul iesit din comun. Din 1995, de cand au fost "scosi" din tara de Henry Ernst si Helmut Neumann (patronii labelului Asphalt Tango), "diavolii ritmului" au reusit sa cucereasca lumea, fiind apreciati pentru virtuozitatea lor. in mod paradoxal, primul concert in tara a avut loc abia dupa 11 ani de pribegie, in aceasta vara la TIFF.

Pe 7 decembrie, ei vor reveni pe o scena autohtona, cu ocazia unui show senzational, care se va desfasura la Sala Palatului. Din pacate, ansamblul din satul Zece Prajini este mai sarac, odata cu pierderea clarinetistului Ioan Ivancea - liderul fanfarei. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Asphalt Tango, liderul Fanfarei Ciocarlia s-a stins din viata pe 20 octombrie, la varsta de 66 de ani, dupa o lunga perioada de suferinta. Traditia muzicala a satului Zece Prajini va fi astfel dusa mai departe de ceilalti 11 "diavoli ai ritmului".

"Born to be Wild"

Trecerea in nefiinta a lui Ioan Ivancea s-a petrecut cu cateva zile inainte de premiera britanica a filmului "Borat", ultima nebunie a lui Sasha Baron Cohen (aka. Ali G). Ce legatura are nebunul reporter din Kazahstan cu Fanfara Ciocarlia? Simplu! Pe coloana sonora a filmului, in distributia caruia apare si bomba sexy Pamela Anderson, Fanfara Ciocarlia apare cu adaptarea gipsy a piesei "Born to be Wild", celebrul imn al bikerilor din lume. "Maestrii din Balcani", asa cum ii numeste Garth Cartwright, nu sunt la prima aventura de acest gen. Pe materialul "Gili Garabdi", editat anul trecut, "diavolii" din Romania au realizat o adaptare "a-la fanfare" a temei din James Bond.

Revenind la coloana sonora a filmului "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" - lansat pe 25 octombrie in cadrul Festivalului de Film de la Londra -, ea cuprinde si alte nume din Romania. Spre exemplu, amintim piesa "Eu vin acasa cu drag", cantata de stefan de la Barbulesti, sau "Mahalageasca", realizata de Mahala Rai Banda si Dj Shantel. si, de parca nu ar fi destule conexiuni intre film si Romania, potrivit site-ului imdb.com, "Borat" s-a filmat si in Romania, la Moroieni. Pentru cei care au vazut seria Ali G, prezenta lui Borat in Romania nu mai este de mult o noutate, Sasha Baron Cohen filmand mai multe episoade atat la Bucuresti, cat si in satele Romaniei.

Nou album

In prezent, reprezentantii Asphalt Tango se afla in studio pentru pregatirea unui nou album al Fanfarei Ciocarlia. Ultimul material, intitulat "Gili Garabdi", a reusit sa le aduca romanilor premiul BBC 3 Radio "World Music Award" pentru zona europeana.

Pana pe 7 decembrie, cand vor veni la Sala Palatului din Bucuresti, cei 11 membri ai Fanfarei Ciocarlia vor mai sustine trei spectacole in Europa, la Budapesta (11 noiembrie), Dordmund (18 noiembrie) si Stuttgart (19 noiembrie). Show-ul de la Bucuresti este organizat de Emag!c Entertainment.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.