FUTURISTIC. Cu o singura apasare de buton, romanul cu bani poate de acum sa-si traga jaluzelele, sa controleze caldura din calorifere, sa-si aprinda semineul sau sa-si programeze filtrul de apa din jacuzzi. Pretul nu este insa unul modic, intregul sistem depasind 15 mii de euro.

Pentru circa 15-20 de mii de euro, o telecomanda poate face mai mult decat sa schimbe postul TV sau sa porneasca aerul conditionat. Totul cu ajutorul unui echipament electronic legat la un computer. "In momentul in care proprietarul nu este acasa sau a uitat lumina aprinsa, daca are in spate un program presetat, lumina se poate stinge automat. Daca nu, se mai poate opri de pe internet", a declarat responsabilul unei firme din domeniu.

Asadar, sistemul copiaza programul zilnic al proprietarului, iar atunci cand acesta lipseste de acasa pentru mai mult timp, ii ia locul, casa parand locuita: luminile se aprind sau se sting, televizorul porneste automat, jacuzzi-ul din baie incepe sa se umple sau jaluzelele se trag. Toate aceste setari in functie de dorintele clientului. "Pot regla in fiecare camera temperatura pe care o vreau. Pot preseta sistemul ca in orele in care lipsesc sa intre in management termic, adica 18 grade", a explicat Radu Cristea, director al unei firme din domeniu. Din sistemul casei inteligente nu puteau lipsi nici camerele de luat vederi, senzorii de miscare, apa si zgomot. Un echipament poate depasi o suta de mii de euro, "dar la acest nivel vorbim de oglinzi cu televizoare, computere incorporate in birouri sau video proiectoare ascunse in tavan", a mai spus Radu Cristea.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.