Festivalul Filmului Britanic pastreaza in mineca, pentru ultimele doua zile, trei asi: un triptic de drame premiate la Cannes, Berlin si Venetia

Dupa ce a inceput in tromba cu "Children of Men", un film nominalizat la Leul de Aur venetian, si cu un public intesat cu VIP-uri ca H.-R. Patapievici, Oana Pellea si ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, Festivalul Filmului Britanic are, chiar si in a patra zi, tolba plina cu bunatati.

Alice, varianta americana

Astazi, festivalul isi propune o tranzitie intre genul documentar cu accente de realism si un lungmetraj de fictiune, a carui irealitate combina, in cuvintele regizorului, "Alice in Tara Minunilor" si "Psycho". Primul, "Unknown White Male", reconstruieste povestea lui Doug Bruce, un broker devenit fotograf, suferind de amnezie. Documentarul, realizat de amicul sau Rupert Murray, al carui glas se aude in voice-over, isi urmareste subiectul intr-o maniera investigativa, marca BBC, iar vortexul narativ din care porneste este faptul ca medicii nu pot gasi vreo cauza a pierderii memoriei lui Doug.

A doua pelicula, "Tideland", e ultimul lungmetraj al regizorului Terry Gilliam, singurul american din grupul Monty Python, motiv pentru care britanicii si l-au adjudecat. Coproductia canadiano-engleza pe care o regizeaza de aceasta data e totodata cel mai neconventional film al sau, cu atit mai mult cu cit mizeaza 90% pe prestatia actoriceasca a unei fetite de 11 ani. Lungmetrajul, prezent si la TIFF, isi va avea premiera in Romania pe 10 noiembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.