Ne-a parasit pictorul si profesorul Ion Pomponiu. Discret si delicat, asa cum a fost si in viata. Absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Iasi, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Ion Pomponiu a trait intre munca de pedagog si cea de la sevalet. A fost profesor de desen la Scoala generala din Patrachioaia - Afumati, unde, timp de trei decenii, a predat cu daruire si entuziasm, alaturi de colegii sai, initiind in tainele desenului si picturii generatii intregi de elevi. Ca pictor, a lasat o opera inconfundabila, apreciata de iubitorii de arta drept expresia celor mai valoaroase traditii ale picturii moderne romanesti.

Apropiat si confident al multora dintre artistii importanti ai epocii, s-a bucurat de pretuirea speciala a acestora. Toma Caragiu, Nichita Stanescu, Eugen Barbu, Ion Baiesu, Gheorghe Pitut, Octavian Cotescu, Constantin Piliuta, Vasile Nitulescu, Mircea Veroiu (in filmele sale a fost prezent in roluri episodice, dar memorabile!) sunt doar cateva dintre personalitatile alaturi de care, dupa legi necunoscute ale existentei, a mers o vreme.
Principialitatea, modestia, verticalitatea morala - singura sa "avere"- i-au fost capatai pana in ultima clipa, cu pretul unui nesfarsit sir de privatiuni si dificultati, de multe ori insurmontabile.

Sunt cuvinte prin care cei care l-au cunoscut si indragit incearca sa-i contureze portretul, in tihna tusei. Dumnezeu sa-l odihneasca!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.