Ce roman gotic, medieval, ce inapoiere au descoperit jurnalistii luati de valul descoperirii Irinei Cornici dusa pe lumea cealalta

Tatiana Niculescu Bran, redactor-sef la BBC-redactia romana, le raspunde cu un roman jurnalistic. Pina la urma e Corogeanu un criminal? E Cornici victima acelui capat de lume? Fiind roman, cartea "Spovedania de la Tanacu" lasa lucrurile in ambiguitatea postmoderna; fiind si demers jurnalistic, asteapta verdictul Justitiei.

De ce cartea aceasta?

Fiindca am vrut sa ma lamuresc in primul rind eu. Am facut un desfasurator al evenimentelor pentru uzul redactiei BBC, ca sa vedem cind-unde-cum-cine-de ce. Am fost acolo, dar dupa ancheta politiei, dupa sesizarea procurorului. Ma interesa cind se nascuse Irina Cornici, unde, cind ajunsese la manastire, ce se intimplase, cine era Daniel Corogeanu. Ce era cu Tanacu, unde era fata de Vaslui... lucruri punctuale si concrete. Am facut aceasta cronologie si mi-am dat seama ca ea nu era calugarita, ea se dusese in vizita la o prietena si de acolo lucrurile se complicasera in fel si chip, dar elementul de baza era ca nu fusese calugarita si, apoi, alt element, ca nu fusese rastignita ca Iisus Hristos. Erau doua lucruri din repertoriul jurnalistic al momentului care facusera din acest fapt un roman gotic.

Cum ati descoperit aceste lucruri, si jurnalistii luati de val, nu?

Intrebind. Se spunea "rastignita", da, atunci mi-o inchipuiam ca-n filmul lui Mel Gibson, sau ca-n spectacolele Madonnei, o calugarita rastignita, schingiuita, chinuita. Aveam sa aflu ca lucrurile nu fusesera chiar asa, apoi, din descrierile politistilor, calugarului si maicutelor aveam sa aflu ca nu murise ca Iisus, ci ca se folosise o targa im-provizata, pe care fusese culcata si legata pe orizontala, si nu pe verticala cum e crucea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.