La casele de licitatie bucurestene diversitatea este in elementul ei. Detinatorii de bunuri - mai mult sau mai putin valoroase - aduc tot ce cred ca ar putea atrage atentia oamenilor cu bani in stare sa-si satisfaca orice moft. Iata, de pilda, la capitolul "Diverse" oferta si pretentiile deponentilor, rar sub 700.000 lei: un cos oval cu anse, impletitura metal, 30x17,5cm, la 1.500.000 lei pretul de pornire.

Nu se specifica vechimea, care nici nu mai conteaza atunci cind unui amator de obiecte "rare" ii suride doar modelul, indiferent cu cite decenii sau chiar secole in urma a fost lucrat, indiferent daca are sau nu marca fabricii, in cazul cind nu a fost realizat manual. In cele din urma, si-a gasit cumparatorul - pe semne un amator de chilipiruri, care nu va pregeta sa-l scoata, peste un timp, la vinzare, intr-un talcioc din Pantelimon, Balta Alba sau pe strada Selari, unde misuna negustori ambulanti, cu sau fara autorizatie.

Unii prefera o pereche de bomboniere cu capac, lucrate din metal traforat, argintat si chiar cristal sefuit. Piesele dateaza din perioada interbelica si nu depasesc 2.000.000 lei, pretul la care sint adjudecate.

Altii se dau in vint dupa rame pentru tablouri, datind de la inceputul secolului XX sau statuete din metal argintat (perioada interbelica), zaharnite si clesti pentru zahar, fructiere cu picior, cantare zecimale cu greutati - provenienta austriaca, se presupune! - cutii muzicale cu discuri metalice si pilnie de rezonanta, marca elvetiana de pe la 1900. Toate reusesc sa-i incinte pe micii negustori de maruntisuri, care, daca se pricep, nu pierd ocazia sa intre in posesia lor la preturi situate intre 800.000 si 36.000.000 lei(!).

Dupa o vreme, vedem ca multe dintre cele insirate mai sus ocupa spatiile vitrinelor unui magazin central de antichitati, la preturi considerabil ridicate. Misitii nu scapa nici un prilej sa cistige un banut pentru zile negre. Iar afacerile merg mai departe. Si uite cum, articolele "diverse", coborite din poduri colbuite, ajung uneori la o mare cinste - dobindita prin mistificari in lant - in casa vreunui demnitar, colectionar de peschesuri.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.