Parfumul luat de pe taraba poate fi o banala proba de urina, iar jucariile ieftine de plus pot imbolnavi grav copiii.

In Romania, falsurile reprezinta peste 40% din totalul cosmeticelor si hainelor "de firma" aflate pe piata, potrivit Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC). Daca pentru buzunarele romanilor falsurile sint o binecuvintare, pentru sanatatea lor, reprezinta un adevarat pericol.

Jucarii periculoase

Astfel, APC atrage atentia in primul rind asupra parfumurilor contrafacute care pot contine orice, de la apa pina la urina. "Ele pot provoca arsuri si iritatii ale pielii", se sustine intr-un comunicat al APC. Si jucariile de plus vindute la tarabele din piete sint daunatoare sanatatii.

"O jucarie pe care am cumparat-o dintr-o piata, menita a fi strinsa in brate de copii, avea de 10 ori mai multi ftalati, ftalatii fiind o substanta periculoasa care afecteaza sistemul reproducator, sistemul digestiv si ficatul", declara Laura Pascu, purtator de cuvint al APC. O alta categorie de produse contrafacute periculoase sint bauturile alcoolice. Ca si spirturile falsificate, ele pot contine cantitati mari de metanol chimic, substanta care duce la orbire sau coma.

Patru milioane de falsuri retinute in 2006

Cel mai frecvent se falsifica produsele cu o rata ridicata a vinzarilor: produse cosmetice, piese de schimb auto, produse petroliere, pietre pretioase, produse din sticla, produse ceramice, produse textile, incaltaminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile. Printre numele de marci devenite victime ale contrafacerilor se afla NIKE, PUMA, ADIDAS, GIVENCHY, DIOR, NOKIA. In primele sase luni ale anului 2006 au fost retinute in vami aproximativ 3.800.000 de produse contrafacute.

"Factorii care contribuie la dezvoltarea acestui fenomen sint: puterea scazuta de cumparare a consumatorilor, dorinta acestora de a achizitiona produse de marca la preturi scazute, gradul scazut de informare in legatura cu modul de apreciere a calitatii produselor", declara Costel Stanciu, presedinte APC Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.