Incepand din aceasta seara, cinefilii bucuresteni pot lua contact cu creatia cinematografica a Marii Britanii din ultimii doi ani, printr-o serie de 14 filme premiate la cele mai mari festivaluri din lume si cinci programe de scurtmetraj ce cuprind 44 de filme de animatie, 5 documentare si 8 filme artistice. Toate aceste productii formeaza programul celei de-a 11-a editii a Festivalului Filmului Britanic, un eveniment ce se va desfasura in Capitala, la cinematografele Studio si Union.

Dupa Bucuresti, filmele vor fi prezentate la Timisoara (8-12 noiembrie), Cluj (15-17 noiembrie) si Iasi (24-28 noiembrie). La Cluj, programul va cuprinde si un atelier de animatie sustinut de Robert Morgan.

Selectie agresiva

In cadrul conferintei de presa organizate ieri, Mihai Chirilov, cel care s-a ocupat de selectia filmelor din acest an, a prezentat pe scurt programul Festivalului Filmului Britanic.

"Fara indoiala, putem vorbi de una dintre cele mai solide selectii de pana acum. Nu este neaparat vina noastra, ci a cinematografiei britanice, care a avut un an excelent. Avem cinci filme care au trecut prin majoritatea festivalurilor importante, adunand multe premii. Primul este , in regia lui Michael Winterbottom, care a fost premiat la Berlin. Urmeaza , castigatorul de anul trecut al premiului Oscar pentru , , care a fost premiat de juriul de la Cannes si, in sfarsit, , in regia lui Alfonso Cuaron, si , in regia lui Stephen Frears, filme premiate la Venetia. in plus, exista doua comedii - si -, , un film realizat dupa tehnica impusa de Lars von Trier, si o serie intreaga de alte filme despre toleranta. Este o selectie de filme care misca, filme agresive, cu subiecte inconfortabile", a spus Mihai Chirilov.

Rol de compozitie

Deschiderea Festivalului Filmului Britanic are loc in aceasta seara, de la ora 19.00, la Cinema Studio, cu avanpremiera filmului "Children of Men" - o coproductie Statele Unite/ Marea Britanie, in regia lui Alfonso Cuaron. Cu o distributie formata din Clive Owen, Julianne Moore, Sir Michael Caine si Oana Pellea, filmul prezinta o Londra haotica a anului 2027, in care oamenii nu mai pot procrea.

Potrivit presei internationale, filmul este un candidat serios pentru premiile Oscar de anul viitor. Prezenta la conferinta de presa de ieri, actrita Oana Pellea, care a suferit de curand o operatie la picior, a declarat: "Sunt foarte curioasa de reactia criticii si a publicului din Romania. Pe 19 septembrie am asistat la premiera londoneza si pot spune ca filmul a avut un impact urias acolo. Rolul meu nu e nici mare, nici mic, insa pot spune ca exist in acest film. Este un film foarte important pentru mine, pentru ca mi-a deschis un drum. in plus, am jucat un rol de compozitie, o situatie care nu mi-a fost oferita in tara. Este probabil cel mai important rol din viata mea.

este un film de regizor, un soi de marturie a lui despre umanitate. Dupa ce veti vedea filmul, veti realiza ca deja traim ceea ce se intampla in film". Reprezentantii British Council au declarat ca au incercat sa-i faca o surpriza actritei romane, prin aducerea la seara de gala a festivalului a celebrului Michael Caine. Din pacate, actorul britanic se afla in Statele Unite, unde filmeaza o noua productie.

incepand de maine si pana pe 1 noiembrie, filmele vor rula la Cinema Studio de la orele 18.30 si 20.30, pretul biletelor fiind de 8 RON. in plus, exista si abonamente cu patru sau sase intrari, la pretul de 24 si, respectiv, 36 RON.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.