Perspective Economistii si persoanele cu pregatire juridica vor fi la mare cautare odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Desi multi considera ca piata este saturata de absolventi de studii economice sau juridice, UE aduce vesti bune pentru manageri, juristi si consilieri. Beneficiile destul reduse oferite de angajatori economistilor din Romania vor fi, incepand de anul viitor, concurate de cele ale statelor membre, cu oferte salariale si extrasalariale net superioare celor autohtone. Si domeniul financiar se va confrunta cu un deficit de forta de munca, avand in vedere ca vor patrunde pe piata romaneasca multe companii europene mici, care vor dori sa se dezvolte si vor avea nevoie de specialisti in domeniul financiar.

Tinerii vor putea negocia timpul liber

Astfel, specialistii nu se feresc sa afirme ca Romania se va confrunta cu o lipsa de personal in domeniul financiar-bancar odata cu aderarea europeana, din cauza lipsei unor strategii de atragere a tinerilor pe piata muncii, inca din facultate. Pentru a rezista standardelor impuse de UE, angajatorii vor fi nevoiti sa faca o serie de schimbari in propriile firme.

De exemplu, cand se vor angaja intr-o banca, tinerii vor putea negocia timpul liber, masina de serviciu, diverse prime, iar angajatorii vor trebui sa le ofere daca vor salariati competenti. Pentru atragerea de oameni interesati sa munceasca in domeniul economic, companiile vor trebui sa ofere studentilor burse si sa-i angajeze inca din facultate. Aceste lucruri exista deja in statele membre, iar Romania va trebui sa se alinieze, incepand din 2007, standardelor europene.

Pentru a evita o eventuala migratie a fortei de munca la companii UE, angajatorii, indiferent de domeniul in care activeaza, vor trebui sa-si indrepte atentia in primul rand catre tineri, carora sa le ofere, cursuri de specializare, burse si pachete salariale motivante. Chiar daca este o investitie pe termen lung, numai astfel companiile romanesti vor reusi sa faca fata lipsei de personal.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.