Fata de anii precedenti, romanii cumpara tot mai multe bijuterii. Potrivit afirmatiilor presedintelui Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), Heinz Karl, in Romania se vinde lunar o tona de bijuterii.

Din totalul podoabelor vandute, 50% reprezinta productia autohtona. Bijuteriile produse la noi sunt confectionate in proportii egale din aur si argint. Presedintele PBR a subliniat faptul ca legislatia fiscala nu permite o dezvoltare fireasca a pietei bijuteriilor, datorita accizelor existente.

"Problemele cu care se confrunta acest domeniu sunt lipsa scolarizarii celor implicati si existenta codului fiscal aprobat in 2004, care a deschis poarta pentru contrabanda. La ora actuala, cel putin 75% din piata bijuteriilor o reprezinta piata subterana. Ne aflam pe un loc codas in Europa la capitolul putere de cumparare, iar unul dintre factorii din cauza caruia se petrece acest fenomen este existenta pietei subterane", a adaugat Heinz Karl. Liderul PBR sustine ca firmele romanesti nu pot participa la evenimente expozitionale de anvergura datorita lipsei de fonduri.

Un exemplu de astfel de targ este Targul de Bijuterii Inhorgenta Europe 2007, care se va desfasura in februarie la Munchen si va reuni 1.200 de firme, din peste 70 de tari. "Dezvoltarea care ar trebui sa conduca la participarea Romaniei la evenimente precum Targul Inhorgenta poate fi realizata prin scolarizare, care sa duca la eficienta in productie. Dorim modificarea actualului cod fiscal si eliminarea accizelor", a precizat presedintele PBR. Specialistii in domeniu preconizeaza ca bijutierii din Europa de Est se vor confrunta cu nesiguranta pe piata si cu repartizarea inegala a veniturilor. Acesti factori vor determina o vanzare redusa pe cap de locuitor, iar cheltuielile pentru reclama nu vor mai putea fi suportate


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.