Pana ieri, de vreo 16 ani n-am mai vazut tancuri in piata fostului Comitet Central. Intalnirea cu ele dar in alte conditii si in alte vremuri a fost prilejuita de “MIL FEST 2006 “ din Piata revolutiei eveniment care a marcat suspendarea serviciului militar pe timp de pace si trecerea la serviciul militar bazat pe voluntariat, printr-un spectacol dedicat “ultimei incorporari”.

Renuntarea la serviciul militar si trecerea la o armata de profesionisti reprezinta o etapa importanta a procesului de transformare a fortelor armate, al carui principal scop este crearea unei forte moderne si eficiente, capabile sa indeplineasca gama intreaga de operatiuni impuse de actualul mediu de securitate.

Armata romana va angaja 2000 de tineri, care si-au satisfacut deja stagiul militar, oferta fiind foarte tentanta: salarii de peste 10 milioane, uniforma, cazare gratis si un loc de munca sigur. Deci, la arme copii, tara are nevoie de ostasi!

Soldatii din Regimentul de Garda si Protocol au dat onorul bucurestenilor adunati in buza diminetii , iar soldatii de la Sectia Hipica a Clubului Sportiv Steaua si-au demonstrat maiestria. Maiestria ca maiestria, dar fascinante au foste superbele exemplare pur sange. Pe scena amplasata in Piata Revolutiei concertele s-au tinut lant de la pranz pana la orele serii. Persoanelor interesate de cariera militara le-au fost oferite, din partea Biroului de Informare-Recrutare din Bucuresti si a reprezentantilor celor trei categorii de forte ale armatei, informatii despre criteriile si standardele care trebuie indeplinite pentru a deveni militar profesionist.

Pliante si brosuri peste tot si o groaza de tineri care vor s-o incerece si pe asta.

Publicului i-au fost prezentate atat categorii de tehnica, echipamente si uniforme militare, cat si traditiile si misiunile armatei. Si, ca sa fie tacamul complet nu putea sa lipseasca si o popota militara autentica, maestrul de ceremonii, Dan Chisu.

Bucuria a fost in primul rand de partea copiilor care s-au catarat pe tancuri, s-au invartit cu turelele au inspectat cabinele. Parintii , in schimb s-au jucat si eu de-a armata incercad diferite tipuri de arme, de la pistoale pana la pusti automate, in functie de greutate.

"Prin aceasta comfirmam interesul cetatenilor pentru armata Romaniei, armata care bucura de o incredere deosebita iar astazi, mai mult ca oricand, ideea de profesonisi si renuntarea la serviciul militar obligatoriu este o problema de care tineri sunt interesati" a declarat pentru Cronica Romana gen. maior, Neculai Bahnareanu, loctiitorul sefului Stalui Major al Fortelor Terestre.

Pentru ca nu putea sa mearga totul snur, la un moment dat un cetatean usor ametit a fost luat pe sus de jandarmii pentru ca se plimba prin luminata adunare cu un bener sprijinit in doua bete si pe care scria ca..."Armata este un gunoi". Probabil amintiri nu prea frumoase de pe vreme cand vreun tablagiu il pusese sa spele wc-urile cu periuta de dinti.

In afara spatiului special amenajat pentru acest eveniment, pe o distanta de vreo zece metri, de-a dreptul, pe strada erau insirate cateva zeci de automate. Undeva prin spate dintr-o masina a Politiei miltare un soldat mai deschidea usa sa se uite daca mai sunt toate. In fuga si daca nu era atent puteai foarte usor sa pleci cu un automat acasa.

Cu ocazia Zilei Armatei Romaniei, astazi in Piata Tricolorului din Bucuresti are loc ceremonia opririi ceasului ultimei incorporari. Oprirea ceasului de la Palatul Cercului Militar National, care de un an de zile masoara timpul ramas pana la ultima incorporare a tinerilor pentru satisfacerea serviciului militar, marcheaza un moment semnificativ in procesul de profesionalizare a armatei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.