Tursimul romanesc are un deficit masiv de personal, deoarece forta de munca este putina, slab pregatita, prost platita si migreaza in Occident pentru salarii mai bune, au avertizat, sambata, reprezentantii industriei la reuniunea �Turismul romanesc pe piata comunitara"

"Turismul se afla pe locul doi in economia romaneasca, din punct de vedere al ramurilor economice care inregistreaza deficit de forta de munca, datorita migratiei acesteia in Occident si a salariilor mici, dupa sectorul constructiilor�, a declarat, citat de NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Gheorghe Fodoreanu. �insa, daca in domeniul constructiilor a inceput deja sa se produca fenomenul invers, al revenirii lucratorilor din Occident datorita majorarii salariilor in Romania, in turism nu se intampla acelasi lucru�, a mai spus Fodoreanu.

�Personalul de baza din turism, tot ceea ce inseamna receptioneri, cameriste, ospatari si asa mai departe, este, pe de o parte, foarte greu de format la standarde profesionale inalte si, pe de alta parte, foarte greu de fidelizat si de tinut in Romania, datorita salariilor mici din acest domeniu�, a subliniat, cu aceeasi ocazie, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Mihai Rasnita. �in ceea ce priveste personalul managerial din turism, ne confruntam cu o inflatie de diplome academice in acest domeniu, care de cele mai multe ori nu isi justifica studiile printr-un nivel corespunzator al prestatiei profesionale�, a mai spus Rasnita.

�Modernizarea hotelurilor si a infrastructurii, necesara dezvoltarii turismului romanesc, este un proces indelungat si anevoios; in schimb, este mult mai usor si dureaza mult mai putin imbunatatirea calitatii serviciilor din turismul romanesc�, a declarat directorul agentiei de comunicare Achelis & Partner, Thomas Achelis.

�De exemplu, serviciile oferite in restaurantele romanesti sunt dezastruoase, din punct de vedere al competentei si amabilitatii personalului. Tocmai de aceea, avem in vedere crearea unor programe de pregatire a personalului romanesc la scoli de specialitate din Germania si Franta, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, caci turistii cheltuiesc mai multi bani atunci cand sunt satisfacuti de calitatea serviciilor oferite�, a mai spus Thomas Achelis.

�Marele Constantin Capsa obisnuia sa isi trimita angajatii cate sase luni pe an la Paris, la specializari�, a remarcat academicianul Dan Berindei, prezent la eveniment.

�Turismul se afla pe penultimul loc in topul ramurilor economice din Romania, din punct de vedere al veniturilor realizate de salariatii din acest domeniu�, a declarat directorul general in Directia Strategie a Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Octavian Arsene. �Calitatea serviciilor in domeniul turismului este determinata de formarea permanenta a personalului. in acest sens, ANT a cheltuit, anul trecut, 2,3 miliarde lei pentru cursuri de formare profesionala a personalului din turism�, a mai spus Arsene.

Studiile elaborate in cadrul Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), bazate pe informatiile si analizele de piata realizate in tarile mari generatoare de fluxuri turistice din Europa, precum si anchetele intreprinse in randul turistilor straini care viziteaza Romania, au relevat ca raportul calitate-pret din turismul romanesc a incetat sa fie atractiv pentru turistii straini, se afirma in proiectul de strategie pentru intervalul 2007-2013, elaborat de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.