Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa cere din nou presedintelui Romaniei si premierului majorarea salariului minim pe economie pana la 450 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2007, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului si Presedintiei de catre liderul sindical Bogdan Hossu, informeaza NewsIn.

Intr-o scrisoare deschisa adresata, vineri, presedintelui Romaniei, Traian Basescu si prim-ministrului, Calin Popescu-Tariceanu, liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, trage "un semnal de alarma cu privire la atitudinea dispretuitoare a clasei politice fata de munca si nivelul de trai la cetatenilor".

Hossu cere din nou ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, salariul minim garantat sa fie de 450 de lei, adica o indexare cu 20% a actualului salariu minim, care este de 370 de lei. De asemenea, liderul sindical mai cere ca dreptul la tichete de masa sa fie aplicat tuturor bugetarilor, contractuali sau functionari publici.

Scrisoarea lui Bogdan Hossu mai aminteste si de faptul ca, desi bugetari, cei care conduc Romania "isi atribuie drepturi financiare care sfideaza bunul simt, plasandu-se in varful piramidei salariale". Liderul sindical aminteste presedintelui si premierului Romaniei ca sindicalistii de la Cartel Alfa lupta inca din primavara pentru o crestere a salariului minim care sa-l apropie de valoarea europeana, respectiv jumatate din salariul mediu brut pe economie.

O alta revendicare importanta a sindicatelor este si elaborarea unei legi unice de salarizare in sectorul bugetar, care sa reduca din diferenta "enorma" dintre valoarea salariala minima si cea maxima. Romania este singura tara din Europa in care raportul dintre valoarea minima si cea maxima a salariului in sistemul bugetar este de cel putin 1 la 60, in timp ce in majoritatea statelor europene acest raport este de maximum unu la sase, se mai arata in scrisoare.

In final, Bogdan Hossu se arata indignat de intentia parlamentarilor de a-si majora salariile cu 20% si spera ca, la 1 ianuarie 2007, sa intre in UE toti cetatenii Romaniei, nu numai clasa politica.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.